Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš | foto: ČTK

Babiš zrušil návštěvu Vídně, ohlásil zkušební testování českých školáků

  • 791
Premiér Andrej Babiš zrušil cestu do Vídně, kde se měl seznámit s testováním školáků na koronavirus. Kvůli mlze se jeho let zdržel, premiér by tak nestihl pondělní jednání vlády. Předseda vlády zároveň ohlásil, že ve čtvrtek by se mělo uskutečnit zkušební testování českých školáků.

Babiš na poslední chvíli zrušil naplánovanou cestu.

„Ráno byla na letišti Praha-Kbely mlha, proto nemohl premiér odletět,“ řekla pro iDNES.cz mluvčí vlády Jana Adamcová. 

Kvůli mlze bylo možné odletět až v 11:00, premiér by se nestihl vrátit na jednání vlády. Kabinet bude jednat o návrhu pandemického zákona i o nabídce antigenních testů.

Babiš zároveň oznámil, že by se v Česku už tento týden mělo uskutečnit zkušební testování školáků.

„V České republice tento týden ve čtvrtek proběhne jedno zkušební testování žáků, myslím v Sedlčanech,“ řekl Babiš na letišti. Dodal, že Rakousko dosud otestovalo asi 470 tisíc žáků, pozitivních bylo asi 180 případů.

Premiér měl ve Vídni hned ráno navštívit českojazyčnou školu Školského spolku Komenský během testování žáků. Následně měl jednat s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem.  

Premiéři měli rokovat o boji proti pandemii covidu-19, včetně rakouských zkušeností s očkováním a testováním, z ekonomických otázek chtěli řešit rozšíření česko-rakouské obchodní spolupráce.

Českého premiéra měl na škole Komenského uvítat rakouský ministr školství Heinz Fassmann. Ukázka testování žáků by se odehrála na školním dvoře. Babiš měl rovněž hovořit s Karlem Hanzlem, starostou Školského spolku Komenský, který kromě základní školy v rakouské metropoli provozuje také českojazyčnou mateřskou školu a reálné gymnázium.

Česko by se podle Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) mohlo při návratu žáků do škol inspirovat rakouským modelem testování. Šéf ÚKŠ a ministr vnitra Jan Hamáček ve středu uvedl, že v Česku by se podobně jako v Rakousku mohly ve školách používat antigenní testy s výtěrem z kraje nosu, které rychle ukážou výsledek.

Ve Vídni a ve spolkové zemi Dolní Rakousy se školáci vrátili do tříd už před týdnem, ve zbytku země nastupují dnes. Podmínkou účasti na prezenční výuce je právě otestování dvakrát týdně.

Český premiér předminulý týden navštívil Maďarsko a minulou středu Srbsko. Do obou zemí ho doprovodily týmy odborníků, jednání se týkala mimo jiné očkovacích látek Sputnik V a Sinopharm, které dosud neschválily unijní orgány.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video