Francouzský premiér Emmanuel Macron a český premiér Andrej Babiš při setkání v...

Francouzský premiér Emmanuel Macron a český premiér Andrej Babiš při setkání v Elysejském paláci (30. června 2018) | foto: Reuters

Babiš odmítá pomoc i uznaným uprchlíkům. Já jsem žádné neviděl, tvrdí

  • 929
Česká republika nechce v budoucnu ani symbolicky přijímat uznané uprchlíky. Vyplývá to z prohlášení premiéra Andreje Babiše po summitu o migrační politice v Bruselu, který se na konci minulého týdne konal v Bruselu.

Summit se shodl, že v Evropě by měla vzniknout migrační centra, v nichž se rychle určí, který migrant zachráněný na moři má nárok na azyl a kdo má být vrácen do vlasti. Země by měly žadatele o azyl přebírat dobrovolně. EU chce, aby v budoucnosti takové hotspoty vznikly i v severní Africe (více zde: Vzniknou centra rychlé selekce migrantů, rozhodl klíčový summit EU)

Babiš po konci summitu rezolutně odmítl, že by Česko mohlo z těchto záchytných center prověřené uprchlíky přebírat. „Určitě ne, není pro to důvod,“ odvětil premiér na otázku MF DNES, jestli by česká vláda byla ochotná za konkrétních a předem daných podmínek přijmout uprchlíky utíkající před válkou a pronásledováním.

„Já jsem žádné neviděl. Kdyby prchali před válkou, tak je jim třeba pomoci, ale ti lidi si zaplatili naději na lepší život. A pokud létají letadlem do Tripoli, aby následně zaplatili pašerákům cestu lodí, tak je to nenormální a je potřeba vyslat jasný signál,“ uvedl premiér. 

Podle Babiše by Evropa měla přejít na takzvaný australský model (o něm více zde: Evropa jen hledá výmluvy, říká architekt australské imigrační politiky). 

„Považuji za absurdní, když ve Středozemním moři plují lodě, které říkají, my jsme tady, všichni sem nastupte. Priorita je boj proti pašerákům. Pašerácké čluny nemají ani vyplout. My máme pomoci lidem v jejich zemích, bilaterálně jednat například s Nigérií. Takže o tom ani neuvažujeme, jsme ochotni pomoci materiálně a finančně,“ dodal Andrej Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video