Senátorka Amy Klobucharová v pondělí oznámila, že odstupuje z demokratických...

Senátorka Amy Klobucharová v pondělí oznámila, že odstupuje z demokratických primárek. (25. února 2020) | foto: AP

Klobucharová odstoupila z boje o Bílý dům, s Buttigiegem podpoří Bidena

  • 72
Senátorka Amy Klobucharová se už nebude ucházet o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb ve Spojených státech. Devětapadesátiletá senátorka za Minnesotu tak v pondělí následovala Peta Buttigiega, který odstoupil o den dříve. Oba v primárkách vyjádřili podporu bývalému viceprezidentovi Joeovi Bidenovi.

Klobucharová uvedla, že si nedokáže představit lepší způsob, jak ukončit svou kampaň, než se připojit k té Bidenově. „Pokud budeme příští čtyři měsíce rozdělovat naši stranu a vzájemně na sebe útočit, budeme příští čtyři roky přihlížet tomu, jak Donald Trump trhá naši zemi vedví,“ řekla senátorka.

V bojích o nominaci se překvapivě držela déle než někteří známější demokraté s většími prostředky na kampaň. Povedlo se jí to zejména kvůli dobrému výsledku ve státě New Hampshire, kde se umístila třetí. 

Tento úspěch se však Klobucharové nepodařilo přetvořit v širší hnutí a v dalších dvou kláních podobně dobré umístění nezaznamenala. V pondělí tak následovala miliardáře Toma Steyera, který svoje snahy o Bílý dům ukončil v sobotu a bývalého starostu města South Bend v Indianě Peta Buttigiega

Zatím poslední demokratické primárky, které se v sobotu konaly v Jižní Karolíně, vyhrál s velkým náskokem bývalý viceprezident Joe Biden. Druhý skončil senátor Bernie Sanders.

Bidena podpořili před úterními primárkami a shromážděními ve čtrnácti amerických státech hned tři jeho bývalí soupeři. Buttigieg, Klobucharová a bývalý texaský kongresman Beto O’Rourke vystoupili na podporu jeho boje o demokratickou nominaci na pondělní akci v Dallasu.

Buttigieg v projevu Bidena označil za toho pravého kandidáta, který „do Bílého domu vrátí důstojnost“. Bývalý viceprezident Buttigiegovi za podporu poděkoval a řekl, že mu připomíná jeho zesnulého syna Beaua Bidena. „To je největší kompliment, který můžu nějakému muži či ženě dát,“ zdůraznil Biden.

Osmatřicetiletý centrista Buttigieg v neděli večer překvapivě odstoupil z boje o demokratickou nominaci do boje o Bílý dům. Cílem tří bývalých uchazečů o demokratickou nominaci je podle agentury Reuters kromě porážky Trumpa také zastavit kandidaturu favorita souboje, vermontského senátora Bernieho Sanderse. Toho řada lidí v Demokratické straně považuje za příliš levicového.

Primárky v Jižní Karolíně ovládl Biden, miliardář Steyer boj o Bílý dům vzdal

Senátorka Klobucharová a Buttigieg, kteří zaznamenali úspěchy v některých předchozích nominačních soubojích, nedosáhli v Jižní Karolíně podpory ani deseti procent demokratických voličů. Méně než deset procent si připsala i senátorka Elizabeth Warrenová

Že se chce Demokratická strana zbavit Sanderse, naznačil v pondělí i prezident Donald Trump. „Inscenují puč proti Berniemu,“ napsal na Twitteru bez dalšího komentáře. Sanders ale snahy prezidenta zasahovat do boje o nominaci Demokratické strany odsoudil. „Prezidente Trumpe, nepleťte se do demokratických primárek. Proč pro změnu neděláte svou práci prezidenta? Přestaňte lhát. Přestaňte vést zkorumpovanou vládu,“ uvedl.

Po odstoupení Klobucharové se o demokratickou nominaci bude ucházet už jen pět kandidátů. Původně jich bylo přes 20. Jak poznamenala agentura AFP, odchod Buttigiega s Klobucharovou by mohl pomoci Bidenovi. Další hlasy se mu budou hodit zejména v úterý, které je takzvaným volebním superúterým.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video