Aktivisté v centru Prahy při protestu proti lidským otrokům

Aktivisté v centru Prahy při protestu proti lidským otrokům | foto:  Petr Topič, MAFRA

Sobecký Západ používá dvojí metr, odsoudila Amnesty přístup k lidským právům

  • 124
Lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) odsoudila dvojí metr západních zemí, které podle ní rázně reagují na ruskou invazi na Ukrajinu, ale v otázkách porušování lidských práv na Blízkém východě zůstávají „vlažné“. Organizace ve výroční zprávě, kterou zveřejnila v úterý, označila podporu západních zemí za selektivní a sobeckou.

„Otevřené dveře EU pro ukrajinské uprchlíky prchající před ruskou agresí zůstaly pro uprchlíky prchající před válkou a represemi v Afghánistánu a Sýrii zavřené,“ vytýká státům AI ve své výroční zprávě, která analyzuje případy porušování a zneužívání lidských práv po celém světě.

Organizace kritizuje také Spojené státy. „Od září 2021 do května 2022 USA vyhostily více než 25 tisíc Haiťanů. Mnoho z nich zadržely a vystavily mučení a jinému špatnému zacházení,“ uvádí zpráva, podle které tyto případy potvrzují, že podpora lidských práv Západu je selektivní a sobecká.

Česko má dvojí metr na uprchlíky. Ukrajinští Romové často končí v detenci

Dvojí přístup Západu, který se prohloubil během pandemie koronaviru a války na Ukrajině, se podle organizace projevuje také mlčením při porušování lidských práv v Saúdské Arábii a Egyptě a nedůslednou reakcí na jiné útoky na lidská práva.

Aya Majzoubová, zástupkyně ředitele AI pro Střední východ a severní Afriku, na úterní tiskové konferenci v Bejrútu ocenila, že mezinárodní společenství odsoudilo ruskou invazi na Ukrajinu. Takto silná reakce podle ní však chyběla během dvanácti let trvající občanské války v Sýrii.

„Udržovalo to kulturu beztrestnosti a posilovalo Putina v páchání zločinů, kterých se dopouštěl na Ukrajině,“ řekla pro agenturu AP.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video