Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že zahraničnímu spiknutí země nepodlehne.

Syrský prezident Bašár Asad prohlásil, že zahraničnímu spiknutí země nepodlehne. | foto: AP

Syrský prezident vyhlásil amnestii. Pro povstalce a zběhy však neplatí

  • 103
Syrský prezident Bašár Asad vyhlásil všeobecnou amnestii. Nevztahuje se však na zločiny spáchané "teroristy", jak režim v Damašku označuje povstalce. Od začátku povstání proti Asadovi v Sýrii zemřelo asi 30 tisíc lidí.

Amnestie se týká trestných činů spáchaných před 23. říjnem 2012, oznámila syrská státní televize. Prezidentský dekret vylučuje z amnestie také "zločince na útěku", ledaže by se vzdali bezpečnostním složkám, citovala agentura AFP.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva byly od začátku povstání proti Asadovi v polovině března 2011 desetitisíce civilistů zatčeny a tisíce jich "zmizely beze stopy" v žalářích režimu. K tomu je nutno připočíst ještě tisíce vojáků, kteří se pokusili o dezerci z vládních jednotek.

O alespoň dočasné zklidnění už 19 měsíců trvajícího konfliktu, který si vyžádal na 30 000 mrtvých, se snaží zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí.

Po nedělním setkání s Asadem v Damašku vyzval Brahímí všechny bojující strany, aby se rozhodly jednostranně vyhlásit dočasné příměří během nastávajícího muslimského svátku íd al-adhá. Ani Asad, ani povstalci bojující proti němu však na tento návrh oficiálně nepřistoupili.

Vůdce hlavní syrské opoziční skupiny, předseda Syrské národní rady (SNC) Abdal Básit Sajdá řekl, že šance na dodržení klidu zbraní během svátečních dnů koncem týdne jsou mizivé, zčásti i proto, že je tento plán příliš vágní.

Povstalečtí bojovníci jsou podle šéfa SNC připraveni zastavit boje, na případný útok proti sobě ale odpoví. Sajdá vyjádřil pochybnosti, že by režim příměří respektoval, a řekl, že Brahímí nemá "žádný mechanismus ke sledování situace".


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video