Výsadkový letoun V-22 Osprey během cvičení Eager Lion v Jordánsku

Výsadkový letoun V-22 Osprey během cvičení Eager Lion v Jordánsku | foto: US NAVY

Zvažujeme útoky na Sýrii, připustil vrchní velitel americké armády

  • 9
USA zvažují "kinetické útoky" proti cílům v Sýrii. Oznámil to šéf sboru náčelníků štábů americké armády Martin Dempsey v Kongresu. Washington již v minulosti naznačil, že případné použití bojového plynu syrským režimem bude překročením pomyslné hranice, které si vyžádá reakci.

Martin Dempsey ve čtvrtečním proslovu v Kongresu zdůraznil, že americkému prezidentovi Baracku Obamovi navrhl několik možností, jak vojenské operace vést. Rozhodnutí nyní záleží na Obamovi. Jeho kabinet nyní diskutuje o takzvaných "kinetických útocích".

Tento název je podle AP vojenský termín pro raketové útoky či nálety. Internetová encyklopedie Wikipedia slovo kinetický ve spojení s vojenskou akcí označuje za eufemismus pro armádní bojové operace.

Americké manévry u Sýrie

"Existuje celá řada možností," prohlásil o vojenském řešení Dempseyho zástupce James Winnefeld. Sýrie je již více než dva roky zmítána občanskou válkou, kde proti sobě stojí vládní jednotky věrné prezidentovi Bašáru Asadovi a ozbrojená opozice.

Vítr fouká Asadovi do plachet

Dempseyho termín "kinetické útoky" vyvolává spekulace o tom, do jaké míry by se Spojené státy do tohoto blízkovýchodního konfliktu mohly zapojit. Generál se k možnému rozsahu vojenských operací v Sýrii odmítl vyjádřit a nekomentoval ani svůj postoj k Asadovu režimu.

"Bylo by nevhodné, kdybych zveřejnil svůj názor k tomu, jaký způsob bychom měli použít," prohlásil Dempsey. Zároveň ale připomněl, že armáda povstalce bojující proti Asadovi vytlačuje z dobytých území. "Vítr mu (Asadovi) fouká do plachet," řekl.

"Kdybych měl předpovědět, kdo vyhraje, byl by to v tuto chvíli (Asadův) režim, ale jen těsně," dodal Winnefeld. V polovině června dal Obama najevo, že syrský režim podle všeho použil bojový plyn, čímž překročil "červenou linii", připomněla DPA.

Syrský konflikt si podle opozice během více než dvou let bojů vyžádal už 100 000 obětí. OSN zdokumentovala smrt 93 000 lidí, z nichž 6 tisíc bylo dětí. Způsobené škody se odhadují na 60 miliard až 80 miliard dolarů (až 1,6 bilionu Kč).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video