Libanonská helikoptéra prolétá nad lodí amerického námořnictva USS Ramage, která lokalizovala v moři černé skříňky zříceného letounu Ethiopian Airlines. (26. ledna 2010)

Libanonská helikoptéra prolétá nad lodí amerického námořnictva USS Ramage, která lokalizovala v moři černé skříňky zříceného letounu Ethiopian Airlines. (26. ledna 2010) | foto: AP

Američtí námořníci našli černé skříňky z etiopského boeingu

  • 0
Loď amerického námořnictva lokalizovala ve středu černé skříňky letounu Ethiopian Airlines, který se před třemi dny zřítil do moře poblíž Libanonu. Při nehodě pravděpodobně zahynulo všech 90 lidí na palubě. Zařízení by mohlo objasnit, proč pilot neuposlechl povel z řídící věže, aby se vyhnul bouři.

"Loď lokalizovala černé skříňky 1 300 metrů hluboko v moři asi osm kilometrů západně od letiště v Bejrútu," řekl agentuře Reuters pracovník libanonských bezpečnostních složek s tím, že pátrací týmy nyní zvažují, jakým způsobem záznamníky vyloví.

Zatím je podle něj také příliš brzy na to říct, zda se americké lodi USS Ramage podařilo spolu s černými skříňkami najít také trup letounu. "Teoreticky by měly být černé skříňky v trupu letadla, ale v tuhle chvíli je to spekulace," podotkl.

Libanonci odnášejí po pláži v Bejrútu trosky etiopského letadla (26. ledna 2010)

Libanonci odnášejí po pláži v Bejrútu trosky etiopského letadla (26. ledna 2010)

Libanonské břehy křižují jak domácí, tak mezinárodní týmy, včetně plavidel, letounů a helikoptér Evropské unie či OSN. Kromě černých skříněk a trupu letadla hledají také další oběti, zatím se jim podařilo z vody vylovit jen necelou dvacítku těl. Jejich práci komplikuje nepříznivé počasí a také fakt, že mořské dno je v oblasti velmi členité.

Boeing 737 společnosti Ethiopian Airlines, který směřoval do etiopské metropole Addis Abeby, se zřítil do Středozemního moře v pondělí krátce po startu z bejrútského letiště. Na palubě byli převážně Libanonci a Etiopané. - více o nehodě čtěte zde

V době nehody panovala v oblasti bouře a pilot neuposlechl povel z řídící věže, aby se jí vyhnul. Podle dostupných informací stroj začal hořet, ještě ve vzduchu se rozlomil a zřítil do moře. Boeing byl osm let starý a před necelým měsícem prošel kontrolou, technici na něm nenašli žádné závady.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video