Cvičení ukrajinských paragánů u Žytomyru (9. dubna 2015)

Cvičení ukrajinských paragánů u Žytomyru (9. dubna 2015) | foto: Reuters

Na Ukrajinu dorazilo 300 amerických vojáků, Moskva si stěžuje

  • 2016
Na Ukrajinu tento týden dorazily tři stovky příslušníků 173. výsadkové brigády ozbrojených sil USA, kteří budou cvičit příslušníky ukrajinské Národní gardy, oznámila americká armáda. Moskva si stěžuje, že přítomnost amerických vojáků na Ukrajině může destabilizovat situaci v Donbasu, kde v poslední době opět roste napětí.

Americká armáda upřesnila, že jednotka přijela do vojenského prostoru Javoriv u Lvova nedaleko polských hranic. Výcvikem jejích příslušníků by tam mělo projít na 900 vojáků ukrajinské Národní gardy, již tvoří zejména dobrovolníci, kteří byli členy domobrany během protestů na Majdanu.

Výcvik ukrajinských gardistů potrvá šest měsíců, američtí instruktoři se při něm budou střídat v dvouměsíčních intervalech. 

„Povedeme bojové lekce i výcvik zaměřený na udržení a zvyšování profesionality a odbornosti vojenského personálu,“ citovala AFP amerického majora José Mendeze.

„Ukrajina je pro nás silný partner, který se s námi účastnil cvičení i operací po celém světě,“ uvedl ve starším prohlášení kapitán Ashish Patel. „Požádali Spojené státy o pomoc a tento výcvik jim pomůže ubránit hranice i suverenitu.“

17.dubna 2015 v 09:16, příspěvek archivován: 17.dubna 2015 v 12:14

300 US paratroopers arrive in #Ukraine to train Ukrainian forces http://t.co/KxJRkPuyGH pic.twitter.com/0XWSgNMLCk

Moskva podle očekávání zareagovala na přítomnost amerických vojáků odmítavě. „Přítomnost instruktorů či specialistů třetích zemí na území Ukrajiny, kde stále není vyřešen vnitropolitický konflikt, nikterak nepřispívá k urovnání tohoto konfliktu, ale naopak situaci destabilizuje,“ řekl podle agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Boje na východě Ukrajiny si dosud vyžádaly více než 6000 lidských životů. Příslušníci 173. výsadkové brigády se podle Rádia Svobodná Evropa již loni podíleli na výcviku vojáků v Polsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Země, které s Ruskem sdílejí hranici, se totiž v souvislosti s ruskou vojenskou aktivitou na Ukrajině začaly obávat i o vlastní bezpečnost. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video