Francouzský prezident Sarkozy se v rámci summitu sešel s Dmitrijem Medveděvem.

Francouzský prezident Sarkozy se v rámci summitu sešel s Dmitrijem Medveděvem. | foto: Reuters

Americký štít bezpečnosti v Evropě nepomůže, prohlásil Sarkozy

  • 472
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy po schůzce se svým ruským protějškem Medveděvem prohlásil, že by zřízení amerického protiraketového systému v Evropě "nijak nepomohlo evropské bezpečnosti". Šéfa Kremlu zároveň požádal, ať neumisťuje rakety v Kaliningradu.

"Zřízení systému protiraketové obrany v Evropě by jen zkomplikovalo situaci a evropské bezpečnosti by nic nepřineslo," prohlásil Sarkozy podle agentury AP po summitu EU-Rusko. Vůbec poprvé se tak vyslovil proti zřízení prvků amerického protiraketového štítu v Evropě.

Vyjádření Sarkozyho zaskočilo českého vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondru. "Pokud je dnešní vyjádření francouzského prezidenta k protiraketové obraně v Evropě skutečně takové, jak ho přinášejí agentury, pak mě překvapilo. Takové stanovisko s námi Francie předem nekonzultovala. Jeho vyznění je jiné než závěry bukurešťského summitu, ke kterým se Francie přihlásila. Pokud je mi známo, mandát francouzského předsednictví k summitu EU-Rusko postoj k protiraketové obraně neobsahoval," uvedl Vondra ve svém prohlášení.

Sarkozy hovořil s Medveděvem ve francouzském Nice i o ruském záměru umístit v Kaliningradu rakety krátkého doletu jako odpověď na instalování základen v České republice a Polsku. Tímto opatřením pohrozil ruský prezident minulý týden. - přečtěte si Jako odvetu za štít USA rozmístíme u Kaliningradu rakety, hrozí Medveděv

Sarkozy: Počkejte s umístěním raket

Medveděv na společné tiskové konferenci zdůraznil, že v otázkách ruských raket v Kaliningradu jeho země nepřijímá jednostranné kroky a že i v tomto případě jde o adekvátní reakci na "rozhodnutí několika evropských států" nechat na svém území postavit protiraketovou základnu.

Sarkozy mu během jednání navrhl, aby Rusko se svým konečným rozhodnutím o raketách vyčkalo do uspořádání konference Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v květnu 2009. "Řekl jsem prezidentovi Medveděvovi, jak jsme znepokojeni jeho prohlášením a že by nemělo být nic rozmísťováno v žádné enklávě, dokud neprodiskutujeme nové geopolitické podmínky pro celoevropskou bezpečnost," řekl Sarkozy.

Podle francouzského prezidenta projevil Medveděv ochotu odložit další kroky v této otázce do doby po květnovém jednání.

Dohoda o partnerství má zelenou

Významný krok udělal Sarkozy při rozhovorech s Medveděvem i v otázce dohody, která má nastavit nová vzájemná pravidla hry mezi EU a Ruskem. Jednání o dohodě o strategickém partnerství prý budou mezi Bruselem a Moskvou obnovena 2. prosince v Bruselu na úrovni šéfů delegací.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož země v současnosti předsedá EU, však v této souvislosti vyzval ruskou hlavu státu Dmitrije Medveděva, aby "učinil pokrok" ve stahování ruských sil z Gruzie.

Právě srpnový vojenský konflikt mezi Ruskem a Gruzií stál za pozastavením rozhovorů. "Sedmadvacítka" odmítala v jednáních pokračovat kvůli tomu, že Rusko neplnilo podmínky mírové smlouvy, kterou v Moskvě domluvil prezident Sarkozy.

Po pondělní schůzce ministrů zahraničí zemí EU, kteří konstatovali, že Moskva v zásadě splnila podmínky srpnového plánu příměří s Gruzií, se zdá, že je problém částečně zažehnán. Nesouhlasné hlasy se ozývají hlavně od východoevropských členů EU. Nelíbí se jim, že ruská vojska zůstala ve sporných územích Abcházie a Jižní Osetie.

Posvěcení dialogu a smírčí tón, který v poslední době vůči Moskvě nasadil prezident Sarkozy, se nelíbí ani gruzínskému prezidentovi Saakašvilimu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video