Trump nejel na vojenskou pietu, aby nezmokl. Vysmívá se mu celý internet

  • 427
Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi se vysmívá celý internet. Důvodem je, že se o víkendu nedostavil na vzpomínkovou akci u příležitosti stého výročí konce první světové války. Špatné počasí prý neumožnilo vzlétnout jeho vrtulníku. Přepravu autem odmítl kvůli časové náročnosti a aby nezpůsobil dopravní kalamitu.

Francouzská armáda sdílela na Twitteru příspěvek s hashtagem #MondayMotivation, tedy pondělní motivace, který doprovodila slovy: „Prší, ale není to vážné”.

Právě na počasí se v sobotu vymluvil Donald Trump, když nedorazil na pietní akci na americkém hřbitově Aisne-Marne vzdáleném asi šedesát kilometrů severovýchodně od Paříže.

Bílý dům ve svém prohlášení uvedl, že Trump nemohl použít pro přesun svoji helikoptéru kvůli dešti a „téměř nulové viditelnosti”, převoz autem údajně vyloučil kvůli obavám z narušení plynulého provozu v Paříži.

V části francouzské metropole vládla už tak výrazná dopravní omezení kvůli vzpomínání na sté výročí konce války. Na druhou stranu byla sobota, takže místní obyvatelé k přílišné úhoně nepřišli.

12.listopadu 2018 v 10:09, příspěvek archivován: 13.listopadu 2018 v 10:34

#MondayMotivation Il y a de la pluie, mais c'est pas grave  On reste motivé https://t.co/29hOJ9ITF0

„Prezident nechtěl způsobit neočekávané narušení městu ani jeho obyvatelům,” uvedla Trumpova mluvčí Sarah Sandersová. Dodala, že cesta na hřbitov trvá autem dvě a půl hodiny.

Trumpovo rozhodnutí rozhořčilo některé politiky, kteří jeho chování odsoudili. „Ti lidé zemřeli tváří v tvář nepříteli a patetický Donald Trump není schopen vzdorovat počasí, aby uctil padlé,” napsal na Twitteru britský poslanec a vnuk Winstona Churchilla Nicholas Soames. 

11.listopadu 2018 v 02:37, příspěvek archivován: 13.listopadu 2018 v 11:12

VIDEO: Remember when Trudeau cleared off his schedule due to rain? Me neither. https://t.co/F2YGm6UB7C

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Remember when Trudeau cleared off his schedule due to rain? Me neither. https://t.co/F2YGm6UB7C

Za „neuvěřitelné” označil prezidentovo jednání také americký diplomat Nicolas Burns. „Opravdu prezident nenavštívil americký hřbitov ve Francii? Je jeho povinností uctít vojáky”, napsal.

Trumpovo vysvětlení se vedle politiků nelíbilo ani uživatelům sociálních sítích, kteří okamžitě připomněli loňské vystoupení kanadského premiéra Justina Trudeaua právě na jedné ze vzpomínkových akcí. Trudeau tehdy uprostřed svého projevu roztáhl deštník a pronesl: „Když tu stojíme v dešti, přemýšlíme o tom, jak je nepříjemné, že nám moknou šaty a vlasy. Je to příhodné, protože vzpomínáme na boje v Dieppe, kde pršely kulky.”

11.listopadu 2018 v 05:01, příspěvek archivován: 13.listopadu 2018 v 11:03

@SassBaller The brave men and women who serve in our military every day do not have the luxury of taking the day off if it might rain ! https://t.co/DLrOU6eiMc

Lidé neváhali Trumpa na sociálních sítích bombardovat ani snímky jeho předchůdce prezidenta Baracka Obamy, který se za deště zúčastnil nespočtu akcí na uctění památky amerických válečných veteránů. Trump měl s deštěm problém už před několika týdny, kdy se mu nedařilo při nástupu do letadla stáhnout deštník a problém musel vyřešit jeho osobní strážce. 

13. listopadu 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video