Americký letoun vytvořil výškový rekord

  • 1
Americký experimentální letoun Helios vytvořil v pondělí rekord v horizontálním letu, když se dlouhodobě pohyboval v letové výšce 29,41 kilometru. Tak vysoké letové hladiny ještě žádné letadlo nedosáhlo. Dálkově ovládanému vrtulovému Heliosu, který je poháněný sluneční energií, trvalo osm hodin, než se do této výšky dostal.

Teplota v tomto pásmu atmosféry se pohybuje kolem minus 40 stupňů Celsia.

Stroj vzlétl v pondělí ve 20:49 SELČ, tedy v 09:49 hod. místního času, z námořní letecké základny Pacific Missile Range na Havaji. Rekordní výšky dosáhl v úterý ve 02:09 SELČ (v 16:09 hod. v pondělí místního času) nad oblastí Tichého oceánu. Oznámila to mluvčí střediska zkušebních letů v Drydenu Jenny Baer- Reidhartová.

Helios odstartoval rychlostí běžného bicyklu, ve vzduchu se pohybuje rychlostí od 30 do 50 kilometrů. Nyní je ve fázi sestupu.

Předcházející výškový rekord pro vrtulový stroj ustavil v roce 1998 letoun Pathfinder lus, který byl de facto menší verzí Heliosu.

NASA předpokládá, že Helios by mohl s minimálními náklady plnit stejné úkoly jako nyní spojové čí meteorologické družice. Zatímco ale náklady na vynesení satelitu se pohybují mezi deseti až 30 miliony dolarů, Helios lze pořídit již za milion dolarů.

Helios rovněž překonal dosavadní rekord v délce letu v extrémní výšce, který v roce 1966 ustavil raketový stroj SR-71 Blackbird přeletem něco málo přes 28 kilometrů. Mluvčí zdůraznila, že rekordní let Heliose zatím nebyl oficiálně potvrzen.

Helios je označován za revoluční letadlo: je poháněn 14 vrtulovými motory s minimální spotřebou, energii získává ve dne slunečními kolektory, v noci pomocí baterií. Konstruktéři stroje využili moderní kompozity z uhlíkatých a grafitových vláken. Rozpětí letadla je 75,28 metru, má tedy křídla delší než velkokapacitní dopravní Boeing 747 či vojenský přepravní C-5 Galaxy.

Americký experimentální letoun vytvořil výškový rekord v horizontálním letu, když se dlouhodobě pohyboval v letové výšce 29,41 kilometru. Helios je vrtulový letoun poháněný sluneční energií. (14. srpna 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video