Vyjednavači Senátu a Sněmovny reprezentantů se shodli na podpoře zákona, který by zajistil finanční krytí radaru v Česku. Ilustrační foto

Vyjednavači Senátu a Sněmovny reprezentantů se shodli na podpoře zákona, který by zajistil finanční krytí radaru v Česku. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MAFRA

Americký Kongres zřejmě schválí výdaje na protiraketový štít

  • 105
Kongres USA pravděpodobně schválí rozpočet na stavbu protiraketového štítu ve střední Evropě, jehož součástí je také plánovaný radar v Česku nebo základna s protiraketovými střelami v Polsku. Na podpoře zákona se shodli vyjednavači obou kongresových komor.

Navrhovaná částka má plně pokrýt finanční výdaje spojené se stavbou radaru v Brdech, informovala agentura AP.

Díky návrhu rozpočtu protiraketového systému se zřejmě už příští rok začne se stavbou polské základny, určené pro deset antiraket. Americké ministerstvo obrany bude moci začít nakupovat některé součásti antiraket. Plán na spuštění základny v roce 2013 tak získá reálnější obrysy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video