Americký prezident Donald Trump mluvil na tiskové konferenci o brzkých...

Americký prezident Donald Trump mluvil na tiskové konferenci o brzkých výsledcích voleb. (4. listopadu 2020) | foto: Reuters

Trump hlásí, že vyhrál v Pensylvánii i Georgii. Oba státy ale získal Biden

  • 1064
Americký prezident Donald Trump v pátek pokračoval v prezentování vlastní verze výsledků letošních voleb i poté, co řada médií oznámila konečné rozdělení volitelských hlasů. Joe Biden zvítězil v poměru 306 ku 232. Trump však na Twitteru vyhlásil, že vyhrál v Pensylvánii i v Georgii. U obou příspěvků se rychle objevila poznámka, že „oficiální zdroje“ věc vidí jinak.

Pensylvánii a jejích 20 hlasů ve sboru volitelů připsala americká média demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi už v sobotu, přičemž od té doby tam jeho náskok ve stále ještě neúplných výsledcích narostl už na více než 60 000 hlasů. 

V Georgii vedl Biden podle posledních údajů o více než 14 000 hlasů a v pátek analytici spolupracující se světovými médii vyhodnotili, že tam už o vítězství nepřijde.

Trump ovšem stále porážku odmítá uznat a pokračuje v šíření konspiračních teorií o nejrůznějších volebních nekalostech. V pátečním tweetu napsal, že „vítězíme ve státě Pensylvánie“, protože „ve Filadelfii a Pittsburghu nebylo umožněno prohlédnutí 700 000 hlasovacích lístků“. 

Co konkrétně těmito slovy myslel, není příliš jasné. „Všichni ví, že jsme ten stát vyhráli,“ uvedl v dalším tweetu na konto Georgie.

V tomto státě v pátek začalo ruční přepočítávání hlasů nařízené republikánským státním tajemníkem, zásadní změna výsledků se ale nečeká. V Pensylvánii oznámili, že k přepočtu nedojde, zatímco tamní soudy odmítly hned několik žalob podaných Trumpovou kampaní ve snaze zneplatnit tisíce hlasů.

Konečný výsledek: 306 ku 232, potvrdil se Bidenův triumf v Georgii

Krátce před zveřejněním tweetů o svých údajných úspěších Trump poprvé za více než týden předstoupil před novináře, byť na žádné otázky neodpověděl. 

Řada médií si všímala, že během projevu o boji proti koronaviru naznačil pochybnosti o šancích na zvrácení volebního výsledku. „Kdoví, jaká administrativa tady bude,“ řekl v jednom momentě prezident a tím se podle agentury Reuters dostal zatím nejblíže k uznání Bidenova vítězství.

„Donald Trump možná ještě není ochoten volby vzdát, ale při jeho vystoupení na zahradě Bílého domu se zdálo, že se i u něj objevují jisté pochybnosti o konečném výsledku. Jak dny běží a prezidentovy soudní stížnosti na většinu Joea Bidena ve sboru volitelů jsou buďto stahovány nebo odbíjeny soudy, chýlí se prezidentství Donalda Trumpa ke konci,“ komentoval vývoj zpravodaj BBC Anthony Zurcher.

Televizní stanice nerozhodují volby. Podáme žalobu, řekl Trumpův právník:

7. listopadu 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video