Opuštěný dům ve městě Gary nedaleko Chicaga. Právě takové se tamní starostka

Opuštěný dům ve městě Gary nedaleko Chicaga. Právě takové se tamní starostka rozhodla prodávat za jediný dolar. | foto: Milwaukee3181, Wikimedia Commons

Americké město nabízí opuštěné domy za dolar. Zájemců jsou stovky

  • 86
Město Gary nedaleko amerického Chicaga se potýká s rychlým úbytkem obyvatel. Zatímco v šedesátých letech zde žilo téměř 180 tisíc lidí, dnes už není ve městě přihlášena ani polovina z nich. Vedení radnice se ovšem rozhodlo nepříznivé statistiky vylepšit. Opuštěné domy nabízí za dolar.

Ulice osmdesátitisícového města, které leží asi 40 kilometrů od Chicaga ve státě Indiana, hyzdí více než 10 tisíc opuštěných domů, které se postupně rozpadají. Obyvatelé odcházejí zejména za kvalitnějšími školami, ale často je z města vyhání i obavy z vysoké kriminality.

Na nedostatek zájmu o netradiční akci si ovšem vedení města rozhodně stěžovat nemůže. "Během prvního dne nám žádost zaslalo 400 lidí," uvedla pro britský list The Times starostka Karen Freemanová-Wilsonová. Většina z nich ovšem nesplnila přísná kritéria, které radnice v první fázi projektu stanovila.

Každý zájemce o dům "za babku" musí v Gary bydlet nejméně půl roku. Navíc musí doložit, že se opravdu chystá zchátralou ruinu opravit. "Používáme na to peníze našich daňových poplatníků, takže jsme je chtěli v prodeji upřednostnit," vysvětluje starostka. Do budoucna však plánuje, že výhodný nákup umožní i zájemcům odjinud.

Investice se vyplatí, tvrdí starostka. Z vlastní zkušenosti

Podobná akce se na území města nekoná poprvé. Sama starostka koupila dům za dolar v roce 1987, když je radnice občanům nabídla poprvé. Freemanová-Wilsonová tehdy ještě na radnici neseděla, pracovala jako zástupkyně prokurátora.

"Je to dřina, ale bavilo mě to," vzpomíná starostka. "Bylo to poprvé, co jsem nějaký dům vlastnila," dodává s tím, že do rekonstrukce tehdy zapojila i své přátele. Malování nebo uklízení je podle ní skvělá příležitost pro uspořádání večírku.

Dům, který Freemanová-Wilsonová na sklonku osmdesátých let koupila a opravila, dodnes vlastní a pronajímá jej. "Investice se mi mnohonásobně vrátila," uvedla. A podobný úspěch přeje i dvanácti šťastlivcům, kteří levnou nemovitost získají v první vlně letošní akce. Z odevzdaných žádostí, které splňují všechny určené podmínky, je město vybere losem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video