Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Varování? Zkázonosná americká ponorka se náhle vynořila v Arabském moři

  14:48
Americká raketonosná ponorka s jaderným pohonem třídy Ohio (SSBN), která se běžně neukazuje očím veřejnosti, byla ve čtvrtek ráno spatřena v mezinárodních vodách Arabského moře. Centrální velení americké armády CENTCOM poměrně neobvykle odhalilo její přítomnost. Analytici nyní spekulují, zda se jedná o vzkaz Číně, Rusku nebo Íránu.

Ponorka třídy Ohio USS West Virginia (SSBN 736) vyzbrojená balistickými raketami se po strategické hlídce vrací do svého domovského přístavu na námořní ponorkové základně Kings Bay. (24. srpna 2018) | foto: Profimedia.cz

Ponorky SSBN se obvykle veřejně příliš neukazují. Ve vzácných případech je lze zahlédnout ve vodách Spojených států či v přístavech Velké Británie, hlavního amerického spojence.

Ve čtvrtek ráno asijského času ale velení CENTCOM na Twitteru oznámilo, že jeho velitel Michael Kurilla navštívil balistickou raketovou ponorku třídy Ohio USS West Virginia (SSBN 736) v mezinárodních vodách Arabského moře.

Je mimořádně neobvyklé, že by velení CENTCOM samo od sebe odhalilo přítomnost ponorky amerického námořnictva, upozornil list The Drive.

Načasování navíc přichází v době, kdy čínský prezident Si Ťin-pching zahájil 20. sjezd komunistické strany, který ho zřejmě potvrdí jako lídra stany na třetí funkční období. Na sjezdu mimo jiné Si Ťin-pching popsal sjednocení Tchaj-wanu s pevninskou Čínou jako „historickou misi“ strany a pohrozil, že k jejímu dosažení v případě potřeby použije sílu.

Vynoření USS West Virgina v Arabském moři také přichází zhruba měsíc poté, co ruský prezident Vladimir Putin v televizním projevu řekl, že Rusko bude bránit svou územní celistvost „všemi prostředky“.

Stranou nelze ponechat ani události posledních dnů na ukrajinském bojišti, kde je Írán podezřelý z toho, že dodává Rusku bezpilotní letouny.

Třída Ohio

Balistická ponorka známá pod zkratkou SSBN je jednou z nejtajnějších ponorek amerického námořnictva. Po ponoření zůstává pod vodou zhruba 70 dní. Na rozdíl od rychlých útočných ponorek s jaderným pohonem třídy Los Angeles nebo Virginie, které jsou vybavené konvenčními zbraněmi a mohou navštěvovat přístavy po celém světě, se SSBN vybavená jadernými střelami obvykle veřejně neobjevuje.

Pohrůžka pro Rusko? Nebo Čínu?

Už ve středu Mike Gilday, šéf amerických námořních operací, řekl, že přípravy na čínskou námořní invazi musí být provedeny okamžitě. Podle listu Nikkei Asia se odkázal na slova vysloužilého admirála Phillipa Davidsona. Ten jako možné období pro invazi na Tchaj-wan uvedl rok 2027. Podle Gildaye však nelze vyloučit ani rok 2022 či 2023.

V rámci války na Ukrajině argumentují analytici také rychlostí ponorky SSBN pod vodou. Oficiálně je tento údaj tajný, dle názoru expertů by však zhruba měsíc, který uplynul od Putinova prohlášení, mohl odpovídat době, kterou by ponorka potřebovala na cestu ze své domovské základny na atlantickém pobřeží do Arabského moře.

V oficiální tiskové zprávě, kterou CENTCOM připojilo k příspěvku na Twitteru, stojí, že generál Kurilla ve středu „absolvoval praktickou ukázku schopností plavidla, které působí celosvětově pod strategickým velením USA.“

„Posádka USS West Virginia na mě udělala velký dojem. Tito námořníci představují nejvyšší úroveň profesionality, odbornosti a disciplíny v celé americké armádě,“ řekl Kurilla.

„Tyto ponorky jsou korunovačními klenoty jaderné triády a West Virginia demonstruje flexibilitu, schopnost přežití, připravenost a schopnosti sil Ústředního velení Spojených států a Strategického velení Spojených států.“ podotkl.

Jen malé jaderné bodnutí. Americká ponorka v Atlantiku nese miniatomovky

Bývalý ponorkář a pracovník Centra pro novou americkou bezpečnost Tom Shugart poznamenává, že Arabské moře je zhruba stejně daleko od Pekingu a Moskvy, a zpráva tak může být určena oběma zemím.

Pro odpal jaderných střel je místo vynoření podle Shugarta „poměrně blízko Íránu“. „Možná je to jen proto, abychom všem připomněli, že USA jsou ochotny a schopny poslat SSBN prakticky do jakékoli oceánské oblasti, kterou si zvolí, aniž by byly odhaleny,“ dodal.

Collin Koh, výzkumný pracovník ze Školy mezinárodních studií S. Rajaratnama (RSIS), se domnívá, že zpráva byla pravděpodobně více zacílená na Rusko než na Čínu. Jednalo se podle něj o „odstrašující signál proti Rusku“.

Mezi poslední známá vystoupení takových ponorek patří červencová návštěva USS Rhode Island (SSBN 740) na námořní základně Clyde ve Skotsku, lednová návštěva USS Nevada (SSBN 733) v přístavu Apra na Guamu a červnová návštěva USS Alaska (SSBN 732) v přístavu Gibraltar v roce 2021.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za smrt narkomanky žádá rodina přes milion. Je to nemorální, řekl obhájce

18. dubna 2024

Nemorální, ostudné. Takovými slovy označil obhájce ve své závěrečné řeči finanční nároky příbuzných...

Americká Sněmovna reprezentantů projednává pomoc Ukrajině a Izraeli

20. dubna 2024  15:42

Americká Sněmovna reprezentantů by dnes po měsících odkladů měla hlasovat o balíku pomoci Ukrajině,...

Nehoda se sportovním veteránem na D10 přerušila na hodinu dopravu

20. dubna 2024  14:23,  aktualizováno  15:40

Nehoda dvou aut uzavřela před sobotním polednem dálnici D10 na 33. kilometru ve směru na Turnov....

Policie překazila konflikt Baníkovců se Sparťany, několik fanoušků zajistila

20. dubna 2024  15:12

Policie před dnešním fotbalovým utkáním Sparty s Baníkem Ostrava zajistila osm fanoušků hostujícího...

Rypouše odvezli od lidí do bezpečí. Za týden se vrátil, urazil 200 kilometrů

20. dubna 2024  14:52

Mladý rypouš si během posledního roku v kanadském městě Victoria vysloužil status celebrity. Poté,...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...