Česko, nebo Čečensko? Komentář webu The Huffington Post doprovází video s

Česko, nebo Čečensko? Komentář webu The Huffington Post doprovází video s vysvětlením čečenských reálií a mapka, na níž méně zeměpisně zběhlé čtenáře šipky upozorňují na polohu jihoruského Čečenska a České republiky. | foto: Twitter

Amerika napravuje záměnu Česka s Čečenskem, stěžoval si i velvyslanec

  • 1266
Americká média uvádějí na pravou míru své páteční nedorozumění, při kterém zaměnila Českou republiku s Čečenskem. Kvůli té se na Česko snesla na sociálních sítích vlna kritiky. Na omyl upozornil v prohlášení také český velvyslanec v USA Petr Gandalovič.

Po identifikaci údajných pachatelů pondělních útoků na mezinárodní maraton v Bostonu, kteří jsou čečenského původu, někteří Američané na Twitteru nebo Facebooku začali spílat Čechům, s nimiž si Čečence pletou. Řada účastníků internetových diskuzí, včetně samotných Čechů, se proti tomu ohradila (na některé příspěvky se můžete podívat zde).

Může za Boston Česko, nebo Čečensko? Americký Twitter se učí zeměpis

Na omyl v sobotu upozornila i některá americká média. Web The Huffington Post varoval, že Čečensko a Česko jsou názvy dvou geograficky vzdálených míst, jejichž záměna je nežádoucí. Komentář doprovází video s vysvětlením čečenských reálií a mapka, na níž méně zeměpisně zběhlé čtenáře šipky upozorňují na polohu jihoruského Čečenska a České republiky. Záměny si povšimlo i anglické vysílání ruské televizní stanice RT America.

Omyl se objevil i ve vysílání televizní stanice CNN. Lze to vidět ve videu nahraném na server YouTube. Muž označený v popisu klipu jako bývalý agent CIA v něm mluví o tom, že mladší z útočníků Džochar se jmenuje po prvním prezidentu České republiky, kterou označuje jako "islámskou republiku". Naráží přitom na Džochara Dudajeva, který stál v čele Čečenské republiky Ičkerie, která vznikla v roce 1991 jako pokus Čečenců o nezávislost na Rusku.

Ve zvláštním prohlášení na omyl upozornil i český velvyslanec v USA Petr Gandalovič. Znepokojený diplomat uvedl, že "krajně nešťastné nedorozumění" zaměňuje dvě velmi vzdálené země, z nichž jedna leží ve střední Evropě a druhá je součástí Ruské federace. "Česká republika je aktivním a spolehlivým partnerem Spojených států v boji proti terorismu," píše Gandalovič (plné znění prohlášení v angličtině najdete zde).

Uživatel twitteru vyhrožuje Praze kvůli Bostonu jadernou bombou.

V dalším záznamu tweetů, který nám zaslala čtenářka, dokonce jeden z pomýlených uživatelů Twitteru vyhrožuje Praze atomovým vybombardováním.

Omyl kritizují i poučenější uživatelé samotného Twitteru. "Česká republika se zlobí, protože někteří idioti si ji pletou s Čečenskem. Nejste-li si jistí, zda se máte smát, nebo plakat, plačte," píše uživatel Chris Jones.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video