Pochod francouzských homosexuálů na Gay Pride v Paříži v roce 2000

Pochod francouzských homosexuálů na Gay Pride v Paříži v roce 2000 | foto: Profimedia.cz

Sňatky homosexuálů povedou k incestu, šokoval francouzský kardinál

  • 183
Jeden z nejvyšších představitelů katolické církve ve Francii prohlásil, že vládou chystaná legalizace homosexuálních sňatků připravuje půdu pro polygamii a incest. Výrok kardinála Philippea Barbarina vyvolal mezi gayi a lesbičkami bouřlivé reakce.

Lyonský arcibiskup vystoupil o víkendu v křesťanském rozhlase RCF po diskusi s ministrem vnitra Manuelem Valsem. Během interview varoval, že legalizace sňatků mezi homosexuály způsobí naprostý "rozklad společnosti," píše zpravodajský portál telegraph.co.uk.

Sňatky homosexuálů

Francouzský premiér Jean-Marc Ayrault začátkem července oznámil, že homosexuální páry ve Francii budou moci od 1. září 2013 uzavírat manželství a adoptovat děti.

Podle průzkumů podporuje možnost uzavírání sňatků mezi lidmi stejného pohlaví 63 procent Francouzů. Umožnění adopcí homosexuálním párům podporuje ve Francii 56 procent lidí.

Uzavírat manželství mezi lidmi stejného pohlaví umožňuje ve světě desítka států. Ve dvou zemích, v USA a v Mexiku, jsou homosexuální svatby možné v některých správních celcích. Řada zemí, včetně Česka, sice svatby homosexuálů nepovoluje, ale umožňuje jim uzavírat registrovaná partnerství.

zdroj: ČTK

"Mohlo by to mít nedozírné následky. Pak budou chtít utvářet svazky o třech a více členech. A pak, jednoho dne, možná padne i tabu incestu," komentoval dvaašedesátiletý kardinál návrh na uzákonění manželství mezi příslušníky stejného pohlaví, který vláda projedná 24. října.

"První strana Bible, na které se praví, že manželství spojuje muže a ženu, má v sobě více síly a pravdy překračující kultury i století než dočasná a náhlá rozhodnutí učiněná parlamentem. S tímto rozhodnutím vlády nesouhlasíme," argumentoval Phillipe Barbarin.

Proti jeho slovům se okamžitě ohradil socialistický starosta Paříže Bertrand Delanoe. "Je to od něj velmi šokující a dokonce překvapivé, protože jsem ho považoval za moudrého muže," řekl politik, který se ke své homosexualitě otevřeně hlásí.

"Netuším, co ho to popadlo, nejspíš mu trochu přeskočilo, protože to, co řekl, bylo přímo ohavné," dodal Delanoe. Zároveň se nechal slyšet, že je připraven homosexuály oddávat přímo na pařížské radnici. Údajně už několik takových žádostí dostal.

Chceme i umělé oplodnění, žádají lesby

Francouzští biskupové ovšem boj proti sňatkům homosexuálů nevzdávají. Předseda biskupské konference André Vingt-Trois dokonce na začátku srpna napsal za tímto účelem novou "národní modlitbu".

Představitelé katolické církve také apelují na vládu, aby o připravovaném zákonu hlasovali všichni Francouzi. "Musí se konat referendum, které umožní skutečnou debatu a zajistí, že vláda není ovládána lobbisty," řekl biskup Dominique Rey. Většina Francouzů podle něj zastává tradiční pohled na manželství.

Návrh zákona počítá s tím, že homosexuálové se budou moci brát, adoptovat dítě a stát se rodičem biologického dítěte svého partnera. V některých ohledech však chce vláda zůstat konzervativní. Ministryně spravedlnosti Christiane Taubira-Delannonová uvedla, že lesbické páry na rozdíl od Španělska či Belgie nebudou moci využít asistované reprodukce.

Prezident Francois Hollande před volbami gayům a lesbám sliboval uzákonění zcela rovnoprávných manželství včetně možnosti umělého oplodnění pro ženské páry. Přestože přesný text chystaného zákona ještě není známý, homosexuálové už vládu obviňují z pokrytectví a porušení předvolebních slibů, píše server gaystarnews.com.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video