Abú Jahjá Libí

Abú Jahjá Libí | foto: AP

Americký bezpilotní nálet v Pákistánu zabil druhého muže al-Káidy

  • 73
Spojené státy potvrdily, že při náletu bezpilotního letounu na kmenových územích v Pákistánu zemřel druhý muž teroristické sítě al-Káida Abú Jahjá Libí. Pro USA je to po loňském zabití Usámy bin Ládina další výrazný úspěch v boji proti terorismu.

Al-Káida dosud informaci nepotvrdila, ale podle agentur na smrt Libího ukazují výsledky odposlechů extremistů pořízené pákistánskou tajnou službou a chování radikálů v terénu.

Mluvčí Bílého domu Jay Carney novinářům sdělil, že USA mají potvrzení o Libího smrti. To, jak nebo kde zahynul, ale neuvedl. Libího přitom označil za hlavního manažera Al-Káidy, který měl na starosti dohled nad každodenními operacemi v pákistánských kmenových oblastech a vztahy se skupinami nebo osobami přidruženými k Al-Káidě.

"Není tu žádný jasný následovník, který by jeho rozsáhlé povinnosti převzal," citoval Carneyho Reuters. Nejmenovaný vysoce postavený pákistánský představitel hnutí Tálibán stejné agentuře sdělil, že Libí byl po šéfovi al-Káidy Egypťanu Ajmánu Zavahrím hlavním vůdcem této mezinárodní teroristické sítě. Jeho smrt označil za "velkou ztrátu". Také Washington přisuzuje Libímu, jehož pravé jméno je Muhammad Hasan Kajid, druhé nejvyšší místo v hierarchii
al-Káidy poté, co se po loňské bin Ládinově smrti vůdčí osobností teroristické sítě stal Zavahrí.

Američané zabili dvojku afghánské al-Káidy

Při pondělním útoku zahynulo nebo bylo těžce zraněno sedm zahraničních radikálů. Při podobném útoku jsou mrtví zpravidla pohřbíváni prakticky na místě, kde byli zabiti, aby se ztížila evidence ztrát povstaleckých sil a také identifikace bojovníků.

Podle místního vesničana však byli všichni odvezeni pryč. Po incidentu se navíc na místě shromáždilo nezvykle velké množství ozbrojenců, což naznačuje, že událost na ně silně zapůsobila.

"Zaznamenali jsme nějaké rozhovory radikálů. Mluvili o smrti 'šajcha'. Sice tu osobu nejmenovali, ale ověřili jsme to s našimi zdroji v oblasti a jsme přesvědčení, že hovořili o Libím," sdělil podle agentury Reuters činitel pákistánské tajné služby. Podle jejích informátorů Libí při útoku utrpěl vážná zranění, byl převezen údajně do soukromé nemocnice a tam také zemřel.

USA přisuzují Libímu, jehož pravé jméno je Muhammad Hasan Kajid, druhé nejvyšší místo v hierarchii al-Káidy poté, co se po loňské bin Ládinově smrti nejprestižnější osobností teroristické sítě stal Egypťan Ajmán Zavahrí.

Američané za Libího nabízeli přes dvacet milionů

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nabízel za libyjského uprchlíka Libího (což arabsky znamená Libyjec) odměnu v přepočtu téměř 21 milionů korun. Libí po svém útěku z americké věznice na afghánské letecké základně v Bagramu v roce 2005 natočil řadu propagandistických videí, která vyzývala k útokům na americké cíle.

Představitelé amerických tajných služeb a protiteroristických úřadů loni na podzim označili Zavahrího a Libího za poslední dvě klíčové osobnosti al-Káidy, jejichž smrt by prý prakticky znamenala porážku této skupiny.

Proto byli také považováni za poslední zbývající cíle "nejvyššího významu".

Ztráta Libího je pro al-Káidu navíc zřejmě citelnější, než by byla v případě Zavahrího. Podle amerických expertů je Zavahrí pragmatičtější vůdce než jeho předchůdce, ale naprosto postrádá bin Ládinovo charizma. Z toho důvodu asi obnova sítě al-Káida do značné míry závisela na "dynamičtějším" Libím, islámském učenci, který působil v předchozích letech jako polní velitel al-Káidy v Afghánistánu.

"Je poslední nadějí na globální obrodu al-Káidy," prohlásil loni na podzim podle listu The Washington Post bývalý analytik CIA Jarret Brachman s poukazem na Libího komunikační schopnosti i vzhled.

Spojené státy program útoků bezpilotních letounů vedený Ústřední zpravodajskou službou nekomentují a o náletech oficiálně neinformují.

Tuto mocnou zbraň nicméně Američané průběžně vysoce vyzdvihují - podle jejich bilance napáchala mezi radikálními islamisty největší ztráty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video