Americké letouny Hercules stojí na základně Futenma na japonském ostrově...

Americké letouny Hercules stojí na základně Futenma na japonském ostrově Okinawa (3. května 2010) | foto: Reuters

Japonci slaví poloviční úspěch, z Okinawy odejde část amerických vojáků

  • 84
USA a Japonsko se po mnoha letech diskuzí dohodly na přesunu devíti tisíc příslušníků americké námořní pěchoty z ostrova Okinawa na americký Guam a další tichomořské ostrovy. Deset tisíc vojáků na ostrově zůstane. Přítomnost Američanů na Okinawě kalí vztahy spojenců už dlouho.

Základna Futenma v centru města Ginowan i přítomnost amerických vojáků na Okinawě je předmětem sporu zvláště posledních deset let. Místní si stěžují, že je základna nebezpečná a k tomu zdrojem obrovského hluku, uvedla televize BBC s tím, že obyvatelé ostrova volají po jejím přesunutí. 

Obrovské rozhořčení pak vyvolal v roce 1995 případ, kdy tři američtí vojáci znásilnili dvanáctiletou japonskou školačku.

Celkově problém Okinawy vrhá stín na jinak dobré japonsko-americké vztahy a hlavně klíčové spojenectví v oblasti, kde se obě země snaží udržet rovnováhu vzhledem k rostoucí moci rychle se rozvíjející Číny, podotkla BBC.

Problém je natolik citlivý, že někdejší premiér Jukijo Hatojama v roce 2010 po pouhých osmi měsících kvůli Okinawě rezignoval. Hatojama v předvolební kampani slíbil přesunutí Futenmy, ale během výkonu funkce zjistil, že je to technicky skoro nemožné. Socialisté to označili za zradu a vystoupili z vlády.

Osud americké základny je dosud nejistý, Japonsko totiž dle dřívější dohody z roku 2006 musí najít alternativní místo pro Futenmu. To se ani dosud nepovedlo. Nicméně obě strany i tak učinily pokrok, když se shodly na odsunu 9 tisíc vojáků, což ve Washingtonu a Tokiu oznámili oficiální představitelé vlád.

Na pět tisíc z nich se přemístí na americký Guam a zbytek do dalších míst, mimo jiné na Havaj či do Austrálie. Deset tisíc jich na Okinawě zůstane. Ostrov tak neztratí na strategickém významu pro USA v asijsko-tichomořském regionu. Na území Japonska je rozmístěno celkem na padesát tisíc amerických vojáků.

Okinawa

Okinawa


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video