VIDEO: Američané natočili, jak se zřítili s letadlem do lesa a přežili

  • 41
Bavíte se s přáteli v sedačkách malého letadla, těšíte se na večeři po celodenním výletě a najednou uslyšíte zlověstné zvuky. Během pár vteřin se svět obrátí naruby a následuje tvrdý dopad. Čtveřice Američanů vracejících se z výletu natočila, jak jejich malé letadlo ztratilo výšku a následně se zřítilo do lesa v Idahu.

Parta čtyř kamarádů byla 30. července na celodenní tůře v lokalitě Frank Church-River of No Return Wilderness v Idahu. Pozdě odpoledne se vraceli letadlem do horského resortu McCall na večeři a jeden z nich si cestu natáčel kamerou.

Na videu je vidět, jak se letadlo blíží ke stromům, v kabině panuje dobrá nálada a kamarádi vedou živý hovor.

"Nenatáčeli jsme to úmyslně. Byl to nádherný den a jen jsme si užívali a bavili se o tom, co jsme ten den zažili," řekl listu The Washington Post Nathan Willams, který zhruba sedmiminutové video natočil.

Pak začne letadlo klesat prudčeji, po chvíli se za okny začnou míhat špičky stromů. Následuje několik úderů větví do stroje a po pádu mezi stromy se malý letoun Stinson 108-3 změní v hromadu pokrouceného plechu.

Ale kamera stále běží. Asi dvě minuty po pádu je vidět jen tmavá obrazovka. Muži se mezitím dokázali dostat z letadla. Pak kameru jeden z mužů zvedne a obchází místo nehody. Ptá se zraněného pilota: "Kde jsi zraněný? Na pravé straně obličeje? OK."

Všichni přežili, v pondělí šli muži zase do práce

Pasažéři měli velké štěstí. Nejhůř dopadl pilot Les Gropp, který si zlomil čelisti, žebra a lícní kosti a měl pořezaný obličej. Willams vyvázl s otřesem mozku a jeho dva kamarádi si odnesli jen několik šrámů a modřin.

Záchranáři museli pokácet několik stromů, aby u místa nehody mohl přistát vrtulník. Ten převezl Groppa a Williamse do nemocnice. Muži se však rychle zotavili. "V pondělí jsme šli zase do práce," uvedl Willams, který se živí jako zubař. Jediný, kdo tak utrpěl vážnější zraněný, je sedmdesátiletý pilot. "Ale vypadá, že bude v pohodě," uklidňoval Williams.

Příčiny nehody nejsou známy. Muži však popsali, že se letadlo nechtělo odlepit od země, zřejmě kvůli vysokým teplotám. Když se pak přece jen dostalo do výšky, narazilo na vzduchovou kapsu, která způsobila rychlou ztrátu výšky a následný pád mezi stromy.

Video se dostalo na internet asi před týdnem a stalo se obrovským hitem. Za tu dobu mělo na stránce LiveLeak přes 1,2 milionu přehrání. Není divu, takových momentů, kdy člověk hledí smrti téměř do očí, je pomálu.

McCall (modrá) a Frank Church-River of No Return Wilderness (červená)

McCall (modrá) a Frank Church-River of No Return Wilderness (červená)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Idaho, kamera

Video