Teleskop na hoře Mount Graham v USA

Teleskop na hoře Mount Graham v USA - Největší teleskop na světě postavili vědci na hoře Mount Graham v americkém státě Arizona. (17. říjen 2004) | foto: ČTK

Američané mají největší teleskop na světě

  • 24
V americké Arizoně byl v sobotu slavnostně uveden do provozu největší teleskop na světě. Leží na hoře Mount Graham v nadmořské výšce 3200 metrů. Jeho výstavba trvala 8 let a přišla na sto milionů dolarů. Kromě Američanů se na projektu podílela Itálie a Německo.

Zařízení má dvě zrcadla o průměru 8,4 metru a umožňuje pohled až do vzdálenosti miliard světelných let. Teleskop je tak silný, že je schopen zjistit světlo hořící svíčky na vzdálenost 2,5 milionu kilometrů.

Vedle amerických se na budování teleskopu významně podíleli také němečtí a italští vědci. Německo neslo čtvrtinu nákladů a zajistilo si tak i čtvrtinový podíl na pozorovacím čase. Přístroj by měl umožnit pozorování vzdálených generací hvězd ve vesmíru.

Jednotlivé komponenty teleskopu musí být ještě vzájemně sladěny, což potrvá několik měsíců. Čistě vědecké využívání přístroje začne podle účastníků oslavy až v roce 2006.

Proti výstavbě teleskopu protestovali jak místní indiáni, tak ochránci životního prostředí. Indiáni z kmene Apačů upozorňovali na to, že hora je pro ně posvátná, ekologové zase předhazovali politikům, že v honbě za rekordním projektem nebrali ohledy na místní ekosystémy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue