Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Durynský premiér po jediném dni rezignoval. Vyčítali mu hlasy od AfD

  14:37aktualizováno  14:51
Thomas Kemmerich vydržel ve funkci premiéra spolkové země Durynsko jen jeden den. Rezignoval po tlaku médií, politiků i mnoha běžných Němců, kterým vadilo, že byl zvolen nejen hlasy křesťanských a svobodných demokratů, ale také zástupců protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD).
Německo mělo prvního regionálního ministerského předsedu, jemuž pomohli...

Německo mělo prvního regionálního ministerského předsedu, jemuž pomohli politici protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD), pouze jediný den. Politik na základě tlaku ve čtvrtek na svou funkci rezignoval. (6. ledna 2020) | foto: Reuters

„Odstoupení je nevyhnutelné,“ cituje politika za svobodné demokraty (FDP) agentura DPA. „Je třeba sejmout poskvrnu podpory AfD z úřadu durynského premiéra,“ poznamenal také čtyřiapadesátiletý politik.

Kemmerich se ve středu stal prvním premiérem některé z německých spolkových zemí, který uspěl i díky hlasům AfD. Hlasy dostal také od své FDP a CDU, tedy partaje kancléřky Angely Merkelové.

Volba byla důsledkem patové situace po říjnových zemských volbách v Durynsku. Nepodařilo se po nich totiž sestavit žádnou většinovou koalici. 

Početní většinu 48 křesel v 90členném parlamentu sice mají CDU, FDP a AfD, křesťanští demokraté ale dávali jasně najevo, že vládní spolupráce s populistickou AfD, již mnozí označují i za extremistickou, nepřichází v úvahu. Proto se očekávalo, že spolkovou zemi se 2,2 milionu obyvatel povede menšinová vláda Levice, SPD a Zelených dosavadního ministerského předsedy Boda Ramelowa (Levice).

Ten také v prvních dvou kolech hlasování získal jasně nejvíc hlasů (43 a 44), na zvolení to ale nestačilo. Do třetího kola, v němž už nebylo třeba absolutní většiny, pak FDP postavila svého 54letého kandidáta, který dostal 45 hlasů, a zvítězil o jediný hlas. Podporu přitom získal od politiků CDU a AfD, i když křesťanští demokraté předtím zdůrazňovali, že s AfD spolupracovat nebudou.

Němečtí politici neskrývali znechucení

„Byl to špatný den pro demokracii. Byl to den rozchodu s hodnotami a přesvědčením CDU,“ okomentovala volbu kancléřka Angela Merkelová. „Strana se na takové vládě podílet nesmí,“ zdůraznila šéfka německé vlády při návštěvě Jihoafrické republiky. Prohlásila, že výsledky hlasování musí být „vzaty zpět“. 

Německá tajná služba prověřuje AfD. Zajímají ji její vazby na Rusko

Také šéfka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová krok svých durynských spolustraníků tvrdě kritizovala. Šel podle ní vysloveně proti doporučení, požadavkům a prosbám stranické centrály. „Není to dobrý den, není to dobrý den pro Durynsko, není to dobrý den pro politický systém Německa,“ uvedla.

Podobně hovořil i šéf sesterské Křesťanskosociální unie (CSU) Markus Söder. Nechat se zvolit premiérem hlasy AfD je podle něj nepřípustné. Jak Söder, tak Krampová-Karrenbauerová za nejlepší řešení označili předčasné volby. To ale durynská CDU ve středu večer odmítla s tím, že musela hlasovat pro „středového kandidáta“.

Považujete za rozumné, že se německé strany snaží AfD na politické scéně izolovat?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 13. února 2020. Anketa je uzavřena.

NE
NE 4453
ANO
ANO 437

Drtivá kritika se ozývala i z dalších stran. „Nechat se zvolit pravicovými extremisty ministerským předsedou je zcela nezodpovědné,“ napsal na twitteru ministr zahraničí z SPD Heiko Maas. „Je to porušení tabu, které bude mít dalekosáhlé následky,“ poznamenal zase šéf Levice Bernd Riexinger, který připomněl, že AfD v Durynsku vede jeden z jejích nejradikálnějších politiků Björn Höcke, který je známý i kontroverzními výroky o holokaustu.

Hlasování, proti němuž protestovali lidé před centrálami CDU a FDP v Berlíně, naopak přivítalo vedení AfD, podle něhož se ukázalo, že vylučování AfD z politické scény nefunguje. Spolupráci s touto stranou ale ve čtvrtek znovu vyloučil šéf FDP Christian Lindner, který také připustil možnost nových voleb.

Reakce německých médií

„To, co se odehrálo v zemském sněmu v Erfurtu, je akt bezpříkladné politické nezodpovědnosti,“ napsal o středeční volbě deník Westfalen-Blatt. „Politická kultura naší země dostala brutální ránu pod pás, která bude ještě dlouho cítit.“

„Zřejmě byly všechny prostředky a porušení tabu dobré, aby se dosáhlo politických cílů. Je to hořká prohra pro důvěru lidí v parlamentární demokracii,“ poznamenal list Thüringer Allgemeine. „Skandál v Durynsku symbolizuje posilování (politických) okrajů,“ konstatoval zase Neue Osnabrücker Zeitung, podle něhož je Německo v hluboké a velmi nebezpečné krizi. „Společnost se rozděluje. Radikalizuje se,“ napsal deník.

Podle německých médií durynské FDP a CDU nikdy neměly přistoupit na hlasování, z něhož mohl vítězně vyjít kandidát s podporou AfD. „Tvrdit poté, že jsou to tajné volby a člověk neví, kdo koho volí, je zradou na voličích CDU a FDP,“ komentoval Thüringer Allgemeine.

„Prohráli také voliči. Jejich vůle byla pošlapána. V Thomasi Kemmerichovi získávají ministerského předsedu z frakce, která se do zemského sněmu dostala jen těsně,“ psal Badische Neueste Nachrichten o zvláštní situaci, kdy se premiérem stal člen nejslabší parlamentní strany.

Důsledky historické volby se ale podle tisku netýkají jen východoněmecké spolkové země s 2,2 milionu obyvatel, jsou mnohem širší. „Na spolkové úrovni jsou dopady ještě vážnější. SPD, Zelení a Levice stejně jako celá liberální veřejnost musí nyní vycházet z toho, že na slovo CDU a FDP se nedá spolehnout,“ míní. „Poroste nedůvěra a strach.“

Osvěta či provokace. Německé kino zve členy AfD zdarma na film o holokaustu

Proti volbě se vyjádřily i německé židovské organizace.  „Výsledek středeční volby ministerského předsedy v Durynsku je pro nás potvrzením našich nejhorších obav,“ uvedla v prohlášení ze středečního večera židovská obec v Durynsku. Společné hlasování politiků CDU, FDP a AfD označily za porušení dosavadního tabu. 

Místopředseda Mezinárodního osvětimského výboru Christoph Heubner svou kritiku zaměřil především na FDP, která má podle něj obrovský problém s věrohodností. Pokud šéf strany Lindner, který je ve čtvrtek v Durynsku, aby situaci řešil, věděl o úmyslech Kemmericha a souhlasil s nimi, měl by podle něj rezignovat. 

„Durynský debakl“ podle Heubnera také dává připomenout, kolik nacistů po válce našlo svou politickou domovinu v FDP.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...