ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Alkohol podávaný i v malých dávkách škodí mozku, tvrdí britští vědci

  • 165
I střídmé popíjení negativně ovlivňuje lidský mozek. Tvrdí to v nové studii vědci z britské Oxfordské univerzity, kteří zkoumali data o zdravotním stavu a skeny mozku z magnetické rezonance u skupiny 25 000 lidí. Podle nich je alkohol mnohem rizikovějším faktorem než kouření nebo nadváha. Studie zatím neprošla recenzním řízením.

„Neexistuje žádná hranice, za kterou už by bylo pití škodlivé, škodí jakékoli množství alkoholu. A ovlivňuje to v zásadě celý mozek, ne jen některé jeho části, jak se tvrdilo dříve,“ uvedla šéfka výzkumného týmu Anya Topiwalaová. 

Podle ní se neukázalo, že by některý druh alkoholu působil v menším množství blahodárně, a to ani v případě vína, kterému někteří odborníci dosud přisuzují pozitivní vliv na zdraví. Studie nicméně zatím ještě neprošla recenzním řízením.

Vědci u skupiny více než 25 000 účastníků studie zaznamenávali informace o věku, pohlaví, zdravotním stavu, vzdělání, o deklarovaném množství vypitého alkoholu a zkoumali velikost a zdraví mozku a výsledky testů paměti. Podle nich lze vysledovat přímou úměru mezi množstvím vypitého alkoholu a menší hustotou šedé hmoty.

Alkohol podle nich může vysvětlit asi 0,8 procenta změn v objemu šedé hmoty, což se jeví jako velmi malá hodnota. Topiwalaová nicméně upozornila, že to je mnohem vyšší číslo než u ostatních rizikových faktorů. Alkohol je až čtyřikrát rizikovější než kouření nebo nadváha.

14. dubna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video