Ruský prezident Vladimir Putin u hrobu neznámého vojáka v Moskvě (23. února 2022) | foto: AP

Ruský komentátor: Putina je třeba naprosto izolovat, dialog není možný

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Vladimir Putin měl šanci dokázat, že zprávy amerických tajných služeb o bezprostřední hrozbě invaze na Ukrajinu jsou fake news. Místo toho se ovšem rozhodl pro další agresi, a tak potvrdil, že Joe Biden měl naprostou pravdu. „Putin dal zřetelně najevo odhodlání zničit ukrajinskou státnost,“ hodnotí poslední kroky ruského prezidenta ruský komentátor Alexander Morozov.

„Putinovo rozhodnutí zaskočilo i jeho nejbližší okolí, což bylo patrné na zasedání Bezpečnostní rady. Jen velmi těžko se dalo předpovídat, že bude následovat takový scénář další eskalace,“ komentuje Alexandr Morozov pondělní oznámení ruského prezidenta, že Rusko uzná nezávislost dvou separatistických republik v Donbasu. Připomíná také, že ještě minulý týden se objevoval signály, že Putin je ochoten pokračovat v jednání.

„Stále pokračovalo aktivní diplomatické úsilí, do kterého byli zapojeni nejen prezidenti, ale i ministři zahraničí a obrany mnoha zemí. Kreml zveřejnil desetistránkové memorandum s argumenty vysvětlující jeho pozici, a tak se očekávalo, že Putin přinejmenším vyčká na odpověď na tento dokument. Dokonce to sám řekl po rozhovoru s Macronem,“ připomíná hektické pokusy Západu udržet Rusy u jednacího stolu.

Nyní očekávejme druhý krok, jehož cílem bude likvidace Ukrajiny jako státu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video