Dezinformátor Alex Jones (22. září 2022)

Dezinformátor Alex Jones (22. září 2022) | foto: Reuters

Popírač školního masakru Jones vyhlásil bankrot, dluží miliardové odškodné

  • 17
Americký konspirátor a majitel dezinformačního webu Infowars Alex Jones vyhlásil osobní bankrot. Soudy mu nařídily na pokutách a odškodném zaplatit téměř 1,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 35 miliard korun. Jones je odsouzený za šíření dezinformací o střelbě ve škole Sandy Hook v roce 2012.

Při střelbě na škole Sandy Hook zabil dvacetiletý Adam Lanza 20 dětí a šest dospělých. Jones po útoku prostřednictvím svých mediálních kanálů přiživoval konspirační teorii, že střelba byla zinscenovaná ve snaze regulovat držení zbraní v USA. Tvrdil rovněž, že rodiče zabitých dětí jsou „krizoví herci“.

Dezinformátor musí zaplatit téměř miliardu dolarů odškodného za lži o smrti dětí

V říjnu Jonesovi soudy v amerických státech Texas a Connecticut nařídily zaplatit přes miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) jako odškodnění pro pozůstalé po zemřelých ze školy Sandy Hook a agenta Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) za pomluvu, způsobení emočního stresu a porušení zákona o zákazu nepoctivé soutěže a podvodného podnikání.

V procesu vypověděli příbuzní některých obětí i agent FBI, že byli roky terčem výhrůžek ze strany popíračů útoku. Dostávali zprávy poštou, přes internet, domů k nim chodili neznámí lidé a někdy je konfrontovali i venku.

Dalších 473 milionů dolarů (přes deset miliard korun) Jonesovi, respektive jeho firmě Free Speech Systems provozující dezinformační web Infowars, uložil zaplatit soud v Connecticutu v listopadu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video