Monacký princ Albert II.

Monacký princ Albert II. - Monacký princ Albert II. zdraví své poddané. (12. července 2005) | foto: Reuters

Albert II. usedl na monacký trůn

  • 1
Sedmačtyřicetiletý Albert II. se stal vládcem Monaka. Knížectví se na oslavu jeho oficiálního nástupu na trůn "obléklo" do národních barev - červené a bílé. Jeho otec, kníže Rainier III., vládl Monaku od roku 1949 až do své smrti letos v dubnu.

Knížecí rodina se poprvé od Rainierova pohřbu objevila na veřejnosti a krátce před polednem vstoupila do katedrály Neposkvrněného početí, kde se konala slavnostní mše.

Albert v tmavém obleku vstoupil do limuzíny za doprovodu svých sester, princezny Stéphanie a Caroline s manželem.

Obřad, který se konal bez přítomnosti významných zahraničních hostů, v jakémsi kruhu rodinném, byl vysoce symbolický. Princ totiž vykonával panovnické povinnosti už během posledních dnů života otce, který zemřel 6. dubna. - více zde

Další obřad, tentokráte již více mezinárodního rázu, se uskuteční 19. listopadu, na kdy připadá monacký státní svátek.

"Děkujeme Bohu, že zajistil kontinuitu dynastie," prohlásil monacký arcibiskup Bernard Barsi na úvod slavnostní mše v katedrále vyzdobené dvojitým červeným A na bílém pozadí. V katedrále nechybělo několik stovek obyvatel Monaka.

V tomto svatostánku jsou pohřbeni Albertovi rodiče, Rainier a jeho choť Grace Kellyová, bývalá americká herečka, která zemřela po autonehodě v roce 1982.

Po mši přijal nový panovník hosty na soukromé slavnosti v palácových zahradách. Na večer uspořádal pro obyvatele Monaka recepci. Stejně jako jeho otec před 56 lety převzal Albert klíče od města od monackého starosty.

Po koncertu filharmonického orchestru Monte Carla sestoupí potomci rodu Grimaldi do přístavu, kde se připojí k obyvatelům knížectví, pro něž je připraven ohňostroj a bál.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue