Albánci odklízejí následky ničivého zemětřesení na západě země. Pomáhají jim v...

Albánci odklízejí následky ničivého zemětřesení na západě země. Pomáhají jim v tom i posily z Řecka a dalších zemí. (27. listopadu 2019) | foto: Reuters

Albánci drží smutek. Počet obětí ničivého zemětřesení stále roste

  • 1
Počet obětí úterního zemětřesení v Albánii se zvýšil na osmadvacet. S odvoláním na nejnovější údaje ministerstva obrany to ve středu uvedla agentura AFP. Bilance patrně ještě stále není konečná, protože mnoho lidí je těžce zraněných. Země ve středu drží státní smutek k uctění památky obětí.

„Prioritou je záchrana životů,“ zdůraznil albánský premiér Edi Rama, který ve dvou nejvíce zasažených obcích, Thumanë a přístavu Drač, vyhlásil na třicet dnů stav nouze.

Záchranáři pracovali celou noc a v troskách budov dál pátrají po zavalených lidech, a to i za pomoci bezpilotních letadel, psů a těžké techniky.

Zatím se jim podařilo vyprostit 45 přeživších, nacházejí však další mrtvé. Podle AFP se stále neví, kolik lidí ještě může být uvězněných pod horami suti.

„Mám další příbuzné, ale nevím, kde jsou. Zda jsou naživu, anebo zemřeli,“ řekl agentuře Reuters Adrian Muci z Thumanë. 

Dodal, že šest jeho příbuzných zemřelo pod troskami dvou budov a že jeho vlastní dům se málem zřítil. „Už nikdy nebudu moci žít ve svém domě,“ řekl.

Záchranáři v Thumanë podle reportéra AFP ve středu ráno našli těla manželů Pellumba a Celiky Grekuových, jejichž syn Saimir byl ještě v úterý z trosek vyproštěn živý, ale v noci zemřel v nemocnici. „Je to strašné, strašné,“ neskrývala citové pohnutí sousedka. 

Saimir byl podle ní u rodičů jenom na návštěvě, přijel ze zahraničí. O kousek dál záchranáři vyprostili mrtvolu mladého muže z jiné zhroucené budovy, v jejichž troskách dál pátrají po dívce. Doufají, že alespoň ona bude ještě naživu.

Albánii v úterý zasáhlo nejsilnější zemětřesení za desítky let, podle jednoho albánského seizmologa bylo v oblasti Drače nejsilnější od roku 1926. Americká geologická služba USGS uvádí, že mělo sílu 6,4. Kromě Albánie byly otřesy cítit i v Řecku, Srbsku, Kosovu, Černé Hoře či v Itálii. 

Pomoc Albánii nabídla řada států, včetně Česka. Na místě pohromy už podle AFP pomáhají dvě stovky řeckých, italských či francouzských specialistů a kynologů.

Albánii zasáhlo silné zemětřesení, zemřelo 21 lidí

Asi 650 lidí při zemětřesení utrpělo zranění, většinou však lehká. Tisíce lidí přišly o přístřeší. Noc přečkali ve stanech, postavených na stadionu v Drači nebo přímo na ulicích Thumanë.

V sousedním Řecku zasáhlo ve středu ráno ostrov Kréta zemětřesení, které mělo podle Evropského středomořského seizmologického centra sílu 6. Zatím nejsou zprávy o zraněných ani o větších škodách.

Na Balkáně jsou zemětřesení poměrně častá, protože leží v seismicky aktivní oblasti. V severomakedonské metropoli Skopje při zemětřesení v roce 1963 zemřelo více než tisíc lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue