Albánii zasáhlo nejsilnější zemětřesení za 20 let, zranilo se 108 lidí

  • 2
Albánii zasáhlo v sobotu zemětřesení o síle 5,8 stupně. Záchvěvy země byly cítit i v okolních zemích, a to hlavně v Černé Hoře. V noci na neděli pak otřesy půdy pokračovaly se silou 4,8 stupně. Podle agentury DPA se zranilo 108 lidí, na domech v některých městech včetně metropole Tirany jsou menší škody.

Epicentrum sobotního zemětřesení se nacházelo zhruba 30 kilometrů severně od města Drač (Durrës) u pobřeží blízko Mysu Rodon.

Podle albánského geofyzikálního ústavu šlo o nejsilnější zemětřesení v Albánii za posledních 20 až 30 let. Zranění byli ošetřeni v nemocnicích v metropoli Tiraně a v Drači.

V oblasti Tirany otřesy poničily 51 domů, v oblasti Drače bylo poškozeno 46 obydlí. Většinou jde o škody na fasádách a někde i o pukliny ve zdech. Na některých místech se přerušily dodávky elektrického proudu a také telefonické spojení. 

Sobotní zemětřesení bylo cítit i v sousední Černé Hoře. Podle tamních seizmologů šlo o dva otřesy o síle pět a 5,1 stupně Richterovy škály. První podle nich nastal v 16:04 v moři mezi městy Drač a Shëngjin. Druhý následoval u Drače v 16:15. Ohnisko obou bylo v hloubce kolem deseti kilometrů. Později byly cítit další, následné záchvěvy menší intenzity.

Otřesy byly podle médií citelné prakticky v celé Albánii, včetně hlavního města, kde lidé v panice vybíhali na ulice.

Následný otřes půdy v noci na neděli vyvolal mezi obyvateli Albánie nové obavy, žádní další zranění ale zatím nejsou hlášeni.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video