Newyorský policista hlídkuje u Ground Zero (5. května 2011)

Newyorský policista hlídkuje u Ground Zero (5. května 2011) | foto: AP

Al-Káida chtěla u příležitosti výročí 11. září zaútočit na vlaky v USA

  • 301
Materiály objevené v sídle bin Ládina ukázaly, že teroristická síť al-Káida zvažovala útoky proti vlakům v USA. Mělo se tak stát u příležitosti letošního 10. výročí atentátů z 11. záři. Podle protiteroristických odborníků to ale byly jen úvahy a není důkaz, že by se nějaká podobná akce vskutku chystala.

Americké federální úřady rozeslaly ve čtvrtek představitelům bezpečnostních složek po celých Spojených státech upozornění, že al-Káida od loňského února začala uvažovat nad dalšími útoky na území USA. Na textu byl nápis "jen pro služební potřebu".

Usámova smrt

Podle dokumentů, které vyšetřovatelé zabavili v pákistánském sídle Usámy bin Ládina, al-Káida plánovala v den desátého výročí útoků z 11. září 2001 vykolejit několik vlaků na mostě či nad údolím někde ve Spojených státech. Usámu bin Ládina v noci na pondělí zneškodnilo americké komando.

"Ačkoli je jasné, že byla určitá úroveň organizace, nemáme čerstvé informace, které by ukazovaly na nějaký plán konkrétního atentátu proti dopravě (v USA), ani informace o konkrétních možných místech či terčích," napsali Američané v upozornění.

Existuje mnoho neznámých

Také představitel úřadu pro bezpečnost v dopravě TSA John Pistole už ve středu v Kongresu ujistil, že dopravním sítím v zemi podle dostupných informací teď nic konkrétního nehrozí. Připustil však, že se země nachází v období "o mnoha neznámých".

Informace o úvaze zaútočit na americkou železnici se zdá být první úředně šířenou zprávou, která vzešla z odhalení úkrytu bin Ládina v Pákistánu.

Obama se setká s komandem

Prezident Obama v pátek v soukromí poděkuje členům speciálního komanda za úspěšnou akci v Pákistánu.  Dopadení Usámy bin Ládina přišlo podle oficiálních amerických údajů na 10 miliard dolarů. To jsou ale jen přímé náklady na jeho vypátrání a závěrečnou likvidační akci. To, co napáchal, přišlo americké daňové poplatníky na dva biliony dolarů, uvedl list Financial Times.

Americké komando po nedělním zabití šéfa teroristické sítě a jeho čtyř spolupracovníků zabavilo prý kromě jiného pět počítačů, několik DVD a písemné dokumenty v domě, ve kterém se bin Ládin ukrýval asi šest let (více zde).

Prioritou je na základě získaných informací zjišťovat současné hrozby a odhalovat další členy al-Káidy, vysvětlil šéf amerického národního protiteroristického střediska Michael Leiter. Mluvčí ministerstva vnitra Matthew Chandler zdůraznil, že úřady jsou ve zvýšené pohotovosti.

Americké školy dostaly podezřelé obálky s práškem

Policie už začala podle agentury AFP vyšetřovat případ 29 dopisů, které došly tento týden na americké školy. Obsahovaly podezřelý bílý prášek a text, jenž se vztahoval k al-Káidě. Podle vyšetřovatelů byla látka neškodná.

Případ ale vyvolal vzpomínky na rok 2001, kdy vědec Bruce Ivins krátce po teroristických útocích na New York a Washington rozeslal poštovní zásilky s antraxem. Látka tehdy zabila pět lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video