Americký zpěvák Akon (5. května 2011) | foto: Profimedia.cz

Opravdová Wakanda v Senegalu. Zpěvák Akon postaví nové ekologické město

  • 28
Senegal povolil americkému zpěvákovi se senegalskými kořeny Akonovi, aby v zemi vybudoval vlastní město. Plány na futuristické Akon City zpěvák představil v roce 2018, podpis dohody pak oznámil na Twitteru. Senegalská vláda mu pro realitní investici darovala přes 800 hektarů půdy, informovala ve středu BBC.

Zpěvák, který se podle svých webových stránek narodil v Senegalu a do Spojených států se přestěhoval v sedmi letech, dříve vysvětlil, že město vybuduje v několika fázích v průběhu deseti let. 

Přesná poloha města není známa, mělo by se však nacházet v blízkosti mezinárodního letiště, napsal magazín Billboard. 

Umělec rovněž slíbil, že město bude „opravdová Wakanda“, s odkazem na vyspělou fiktivní zemi ze světa komiksových superhrdinů společnosti Marvel, která ji umístila do subsaharské Afriky.

Akon City má získávat energii pouze z obnovitelných zdrojů a zcela fungovat na vlastní kryptoměně zvané AKoin. Při jejím představení před dvěma lety zpěvák uvedl, že kryptoměna by se mohla stát „zachráncem Afriky“.

Akon, který byl v prvním desetiletí 21. století několikrát nominován na cenu Grammy, se podle CNN v současnosti věnuje spíše podnikatelské činnosti. S iniciativou Akon Lighting Africa například poskytuje solární energii africkým zemím.

Akon nazpíval například hit Lonely:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video