Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Saúdská Arábie letos popravila 151 lidí, nejvíc za posledních dvacet let

  • 71
Saúdská Arábie letos popravila přinejmenším 151 lidí, což je nejvíce od roku 1995. V předchozích letech jich přitom vždy bylo ročně průměrně kolem 90. Podle diplomatů ale za nárůstem poprav může stát i fakt, že se v zemi zvýšil počet soudců. Nejvíce lidí popraví ročně Čína a Írán.

Ke zprávě, s kterou přišla v pondělí Amnesty International (AI), se zatím nikdo ze saúdskoarabského ministerstva spravedlnosti nevyjádřil.

Naposledy před dvaceti lety překročil v Saúdské Arábie počet poprav za rok číslo 150. V roce 1995 bylo v zemi popraveno 192 osob. K vykonání trestu smrti dochází nejčastěji stětím, většinou jedním seknutím mečem. Obhájci hrdelního trestu v zemi tvrdí, že tento způsob popravy je přinejmenším stejně tak humánní jako smrtící injekce, kterou používají ve Spojených státech.

Podle lidskoprávní organizace je trest smrti nepřiměřeně využíván zejména v případech cizinců v Saúdské Arábii. Ze 63 osob, které byly letos popraveny v souvislosti s drogovými zločiny, pocházelo 45 ze zahraničí.

Celkem bylo letos popraveno 71 cizinců. Cizinci pocházejí většinou z chudých zemí, nemluví arabsky a soudní řízení jim nebývá překládáno, uvedla AI. Saúdská Arábie se ale brání s tím, že v zemi se dostane spravedlivého procesu každému.

Nejvíce lidí popraví Čína a Írán

Saúdskoarabské království patří mezi pět zemí, ve kterých dochází k největšímu množství poprav. V roce 2014 byla země třetí za Čínou a Íránem a před Irákem a Spojenými státy. Stejných pět zemí nejvíce popravovalo i během první poloviny letošního roku.

Írán popravuje nejvíce lidí na světě. Jde hlavně o dealery drog, brání se

Írán například již během tohoto roku podle nedávno zveřejněné zprávy OSN popravil 694 lidí, což je doposud nejvyšší počet poprav za posledních 25 let. V přepočtu na počet obyvatel je tak Teherán v této statistice první na světě. Írán se brání, že za tento nárůst může rostoucí objem obchodu s drogami, který trápí nejen Írán, ale i další země v regionu.

Nejvíce lidí ročně popraví Čína. V roce 2014 to bylo podle neoficiálních čísel 2 400 vězňů. Jak vyplývá ze statistik organizace Dui Hua sídlící v San Franciscu, která situaci v Číně monitoruje, však počet poprav dlouhodobě klesá. Spojené státy pak od roku 1976, kdy byl v zemi obnoven trest smrti, popravily celkem 1 418 lidí. Což je v průměru asi 36 popravených vězňů ročně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video