Agnes Callamardová, zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva zaměřující se na...

Agnes Callamardová, zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva zaměřující se na mimosoudní popravy (3. prosince 2019) | foto: Reuters

Kvůli vyšetřování kauzy Chášukdží jí hrozili smrtí. Amnesty má novou šéfku

  • 10
Organizaci na ochranu lidských práv Amnesty International povede bývalá nezávislá odbornice OSN Agnès Callamardová, která v minulosti prošetřovala okolnosti vraždy saúdského novináře Džamála Chášukdžího. Callamardová se v pondělí stane generální tajemnicí a v čele organizace by měla působit příští čtyři roky.

Vedení Amnesty International uvedlo, že si 56letou Francouzku Callamardovou vybralo pro její zkušenost, inteligenci a odvahu. „Jsme potěšeni, že přijala tuto výzvu,“ uvedla předsedkyně mezinárodní správní rady organizace Sarah Beamishová. Callamardová pro Amnesty International pracovala také v letech 1998 až 2001.

V pozici zvláštní zpravodajky OSN pro mimosoudní popravy Callamardová doporučila zahájit v kauze zavražděného novináře Chášukdžího vyšetřování saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána a dalších představitelů království.

Postaráme se o vás, hrozil saúdský úředník po vraždě Chášukdžího expertce OSN

V dalším případě poukázala, že zabití vlivného generála Kásema Solejmáního v Iráku ze strany amerických jednotek bylo zřejmě nelegální popravou.

Organizace Amnesty International byla založena v roce 1961 v Londýně. V současnosti působí v 70 zemí světa a sebe sama označuje za největší lidskoprávní organizaci na světě, dodala agentura AP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video