Čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě Jihoafrické republiky (24. července...

Čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě Jihoafrické republiky (24. července 2018) | foto: Profimedia.cz

Čína a Rusko upevňují svoji pozici v Africe, USA jen bezradně přihlíží

  • 434
Zatímco Čína a Rusko soustavně upevňují svoji pozici na africkém kontinentu a uzavírají jednu obchodní i vojenskou dohodu za druhou, americký vývoz do Afriky klesl za posledních pět let téměř o třetinu. Ačkoli USA obviňují oba rivaly, že používají neprůhledné obchodní praktiky, faktem zůstává, že Spojené státy zůstávají pozadu.

Dobré vztahy s africkým kontinentem jsou pro Peking jednou ze současných priorit. V rámci posílení vzájemných vztahů se minulý týden odehrálo historicky první čínsko-africké bezpečnostní fórum, kterého se zúčastnila téměř stovka představitelů rezortu obrany z padesáti afrických zemích.

Podle Pekingu účastníci konference diskutovali o nových přístupech k čínsko-africké bezpečnostní spolupráci v nové éře, ve které čeká Afriku v příštích letech řada projektů v hodnotě miliard dolarů, které jsou spojené s budováním nové Hedvábné stezky propagované čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Černý kontinent je navíc domovem jediné čínské vojenské základny v zámoří, která se nachází v Džibutsku. Spojené státy nedávno obvinily čínskou armádu z nezodpovědných činů v oblasti, kde má svou základnu také Pentagon. 

Ačkoli se Washington snaží africké země stále častěji varovat před přijetím čínského vlivu, nedělní forum vzájemné vztahy naopak upevnilo.

„Společný zájem Číny a Afriky v oblasti míru a bezpečnosti roste. Užší spolupráce mezi oběma stranami znamená nové a drahocenné historické příležitosti,“ pochválil výsledky jednání čínský generálmajor Sung Jen-čchao, který působí na Úřadu pro mezinárodní vojenskou spolupráci čínské armády.

18.července 2019 v 18:32, příspěvek archivován: 19.července 2019 v 13:26

China-Africa cooperation in peace, security to play vital role for Africa's stability: Ethiopian expert https://t.co/JAd8t67zpU https://t.co/dEkb9HsRGi

Podle listu Newsweek podepsalo zhruba 39 z 54 afrických zemí s Čínou dokumenty, ve kterých se zavazují ke spolupráci na projektu nové Hedvábné stezky, v rámci kterého chce Si rozšířit ekonomickou stopu své země tím, že vybuduje v Asii, Africe, Evropě a Latinské Americe nové koridory.  

Nenechte se Čínou napálit, varují Afriku Spojené státy

Tento plán vyvolal za hranicemi Afriky obavy, že by Peking mohl svým chováním rozvojové země zadlužit a posléze to využít jako páku při vyjednávání o jejich vnitřních záležitostech. Čína to však vehementně popírá. 

Podporu čínským záměrům naopak vyjádřilo Rusko, které chce v regionu také upevnit a rozšířit svůj vliv. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý na schůzce ohledně ruských investic v Africe prohlásil, že by bylo dobré vzít si z Číny příklad. „Chceme vztahy s Afrikou povznést na mnohem kvalitnější úroveň,“ dodal Lavrov po středeční schůzce se zástupci Pobřeží slonoviny. 

17.července 2019 v 22:46, příspěvek archivován: 19.července 2019 v 13:29

FM Sergey #Lavrov: relations are friendly & are developing on the principles of equality, mutual respect & consideration for each other’s interests. We reaffirmed our common interest in further increasing & promoting bilateral tie #RussiaAfrica https://t.co/JDSPQVEux1 https://t.co/QWJHqHjG9t

Podle Lavrova to bude zahrnovat nejen posílení investic, ale také přispění k posílení bezpečnosti. Konkrétně chce  Rusko bojovat proti hrozbě džihádistických organizací, jako je Islámský stát, al-Káida, Boko Haram nebo Al-Shabab. Zapojit by se chce i do boje proti pirátům u pobřeží Afriky.

Rusko a Čína jsou sofistikovanější, přiznávají USA

A protože Rusko nechce zůstat za Čínou pozadu, uspořádá v říjnu v Soči rusko-africký summit. Podle Rusů už potvrdilo účast 35 afrických lídrů.

Zatímco se Čína i Rusko mohou pochlubit rekordními čísly v rámci obchodu s Afrikou, americký vývoz na černý kontinent od roku 2014 podle náměstkyně ministra obchodu Karen Dunn Kelleyové klesl o 32 procent.

Čína posiluje svůj vliv v Africe, tamním státům poskytne 60 miliard dolarů

„Víme, že americké společnosti nabízejí bezkonkurenční cenovou nabídku. Přesto jsme ztratili půdu pod nohama kvůli sofistikovanějším, ale často neprůhledným, obchodním praktikám zahraničních konkurentům,“ uvedla Kelleyová po červnovém americko-africkém summitu v Mozambiku.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa se však podle Newsweeku zatím zmohla jen na opakovanou kritiku Pekingu a Moskvy.  Zatímco ruský lídr Vladimir Putin i čínský prezident Si už Afriku navštívili, Trump na kontinent ještě nikdy nevstoupil.

3. března 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video