Afghánistán se připravuje na parlamentní volby, které se uskuteční v sobotu

Afghánistán se připravuje na parlamentní volby, které se uskuteční v sobotu | foto: AP

Afghánským voličem za pět korun, zemí kolují tisíce falešných průkazů

  • 6
Před sobotními parlamentními volbami, které otestují afghánskou demokracii, zemi zaplavily miliony falešných voličských průkazů. Tisknou je podnikavci v Pákistánu a pokoutně je vyrábí i samotní Afghánci. Jak vypadá podvod, který může ovlivnit další vývoj v zemi?

V přítmí tržiště v pákistánském Péšáváru se krčí tři tiskaři a reportérům agentury AP ochotně vypráví, jak do města vzdáleného jen hodinu od afghánských hranic přijíždějí desítky volebních kandidátů se vzory afghánských voličských průkazů a chtějí po nich vyrobit falzifikáty.

Zdejší podnikavci jich každý den tisknou tisíce. Volebního kandidáta vyjde jeden zalaminovaný průkaz, který pouhým okem nelze rozpoznat od originálu, na 20 rupií, což je v přepočtu kolem pěti korun. O kšeft podle tiskařů není nouze.

Afghánistán se připravuje na parlamentní volby, které se uskuteční v sobotu. Na odlehlá místa musí volební urny dopravit osli

Na odlehlá místa v Afghánistánu musí volební urny dopravit osli.

Falešný voličský průkaz je od toho pravého k nerozeznání

Falešný voličský průkaz je od toho pravého k nerozeznání.

"Průkazy si objednávali kandidáti z různých částí Afghánistánu," říká dvaatřicetiletý Tárik Chán. "Co s nimi udělají, je jejich starost," hájí svůj nelegální byznys. Pro tiskaře, kteří mají nouzi o práci, jsou afghánské volby vítaným zdrojem příjmů.

Dělají to všichni, tak proč ne my

Spokojení jsou i zákazníci a to i ti, které k nekalé taktice přiměl tlak okolí. "Proč bychom měli být féroví, když naši soupeři používají takovou podlou taktiku," ptá se Gul Walí, který přijel nakoupit "voliče" pro jednoho z afghánských kandidátů.

AFGHÁNSKÉ VOLBY

V pořadí druhé parlamentní volby od svržení Talibanu v roce 2001 se původně měly konat 22. května. Kvůli nedostatku peněz, obavám o bezpečnost a problémy s logistikou ale byly přeloženy na září.
O 249 křesel v dolní komoře zákonodárného sboru se uchází více než 2 500 kandidátů, mezi nimiž jsou i čtyři stovky žen. Bezpečnost voleb pohlídá 280 tisíc afghánských policistů a vojáků, jimž poskytuje podporu 150 tisíc příslušníků zahraničních jednotek. I tak ale bude muset být nejméně 1 019 z 6 835 volebních místností z bezpečnostních důvodů uzavřeno.

"Ještě nevím, jestli průkazy použijeme, ale pro jistotu přemýšlím o koupi 1 500 průkazů," říká Walí. Podle něj je možné falešné karty sehnat i v Afghánistánu, ale za daleko vyšší ceny, než v Péšáváru. Podobnými cestami putují do Afghánistánu miliony falzifikátů.

Komise pro volební stížnosti v úterý oznámila, že falešné průkazy našla v severních, východních i západních provinciích. Podle afghánských médií jich bylo až tři miliony, což je asi šestina všech registrovaných voličů. Takové množství může volby totálně zdiskreditovat.

A proč je o voličské průkazy takový zájem? V sobotu se průkazem bude muset prokázat každý Afghánec, který bude chtít do urny vhodit platný hlas. A nohsledi některých kandidátů mohou jednoduše s falešnými průkazy obrazit hned několik místností.

Volební komise sice slibuje, že bude falešné průkazy zabavovat, lidi prohledávat a jistit se tím, že budou muset zanechat svůj otisk, ale jak ukázaly loňské prezidentské volby, falešné hlasy se do součtu stejně dostanou a nebude jich málo.

Taliban: Terč bude každý, kdo se přiblíží k urně

Afghánské volby však nehatí pouze mrtvé voličské duše. Komise pro volební stížnosti už od kandidátů dostala tisícovku stížností na zastrašování, nekale vedenou kampaň nebo vládní podporu některých kandidátů. Asi nejvíce však volby ohrožují výhrůžky Talibanu.

HROZÍ JIM SMRTí, PŘESTO KANDIDUJÍ

Stovky Afghánek chtějí do parlamentu

Jen za poslední týdny rebelové při svých útocích zabil nejméně tři kandidáty a sedm aktivistů podílejících se na předvolební kampani. Další pak povstalci zranili či unesli. A nechybí ani výhrůžky všem Afgháncům, aby volby bojkotovali, jinak je čeká trest.

Afghánistán se připravuje na parlamentní volby, které se uskuteční v sobotu

Afghánistán se připravuje na parlamentní volby, které se uskuteční v sobotu

"Naplánovali jsme po celé zemi útoky, abychom zmařili tento americký proces, a provedeme je v den, kdy bude tento nelegitimní volební proces uskutečněn," pohrozil Taliban s tím, že se terčem svatých bojovníků stanou všichni, kteří s rozhodnou jít k urnám.

Pákistánský Péšávár leží jen hodinu cesty od afghánských hranic


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video