Afghánské cizoložníky čekají menší kameny

  • 26
Změna režimu v Afghánistánu přinese zmírnění trestů v tamním trestním právu. Informoval o tom jeden z afghánských vrchních soudců. Slíbil například, že lidé přistižení při cizoložství sice budou nadále kamenováni, ale podstatně menšími kameny. Cizoložníci prý budou zvýhodněni i jinak - pokud budou mít dost hbité nohy, mohou prý uprchnout.

Soudce Ullhá Zaríf připomněl obludnost talibanského soudnictví, které umožňovalo vrhat velké kameny s takovou prudkostí, že odsouzení neměli žádnou šanci.

Podle Zarífa se bude dál praktikovat i veřejné oběšení. Mrtvoly prý ovšem nebudou viset celé čtyři dny, ale jen velmi krátce. "Například čtvrt hodiny," upřesnil soudce.

DÁLE ČTĚTE

Piloty zmátly oslavy ramadánu

Žil jsem vedle bin Ládinova syna

Zaríf také upozornil, že veřejné tresty si podle islámského práva musejí zachovat svůj výstražný význam. Zároveň zdůraznil nutnost dobrovolného přiznání, protože ti, kdo to neučiní, budou mít svázané končetiny, takže půjdou vstříc jisté smrti.

Soudce dodal, že sportovní stadion v metropoli Kábulu, který Taliban využíval k veřejným trestům a popravám, už k tomuto účelu používán nebude. "Stadion je určen pro sport. Pro veřejné popravy najdeme jiné místo," uzavřel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video