Útok afghánské armády na členy hnutí Tálibánu si vyžádal desítky civilních obětí.

Útok afghánské armády na členy hnutí Tálibánu si vyžádal desítky civilních obětí. | foto: Reuters

Boj proti Tálibánu: při útoku v Afghánistánu zahynuly desítky civilistů

  • 107
Nejméně 40 civilistů zahynulo a dalších 13 utrpělo zranění v noci na pondělí při útoku afghánských vládních sil na úkryt povstalců z řad Tálibánu v provincii Hílmand na jihu země. Vojáci podporovaní americkým letectvem zaútočili na dům, který používali radikálové k výcviku sebevražedných atentátníků. Zasáhli však i sousední objekt, kde se konala svatba.

Afghánské ministerstvo obrany v reakci oznámilo, že údajné ztráty mezi civilisty vyšetří. Uvedlo také, že při operaci samotné bylo zabito 22 cizích bojovníků Tálibánu a dalších 14 zajato, a to včetně šesti členů teroristické sítě Al-Káida, pěti islamistů z Pákistánu a jednoho z Bangladéše.

Člen provinční rady Attaulláh Afghan agentuře AFP řekl, že při náletu byl zasažen i vůz přepravující na svatbu ženy a děti. Další představitel rady podle agentury Reuters prohlásil, že mrtvých je 40 a všichni jsou civilisté.

Podle mluvčího ministerstva obrany povstalci v úkrytu využívaném i zahraničními teroristy odolávali útoku speciálních sil asi hodinu. Pak jeden z nich na sobě odpálil vestu sebevražedného atentátníka a následně vybuchl sklad munice, určené podle ministerstva obrany k teroristickým útokům.

Bojovníci Tálibánu ovládají většinu provincie Hílmand, kde se produkuje nejvíce opia na světě. Jeho prodejem islamisté získávají peníze pro svoje aktivity.

Pondělní incident je dalším z řady případů, kdy si boj mezi afghánskými vládními jednotkami podporovanými zahraničními silami na straně jedné a islamistickými povstalci na straně druhé vyžádal velký počet civilních obětí.

V bojích na jihu Afghánistánu zemřel vysoký velitel Tálibánu

Ve čtvrtek zemřelo nejméně 30 civilistů a 40 utrpělo zranění ve východoafghánské provincii Nangarhár při útoku bezpilotního letounu americké armády, která v oblasti operuje společně s afghánskými bezpečnostními silami. Terčem náletu byla podle amerických úřadů skrýš členů teroristické organizace Islámský stát (IS), omylem byli ale zasaženi místní rolníci.

Agentura AP spojuje vzestup násilí v Afghánistánu s krachem jednání mezi Tálibánem a USA, které mělo ukončit „nejdelší válku Ameriky“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video