ilustrační snímek | foto: US Army

V Afghánistánu padli dva američtí vojáci. Letos jich zemřelo už šest

  • 49
V Afghánistánu padli dva američtí vojáci z mise Severoatlantické aliance. Oznámilo to velitelství mise bez dalších podrobností. Totožnost vojáků zatím armáda nesdělila, nejprve musí o úmrtích vyrozumět jejich rodiny. Letos již v Afghánistánu přišlo o život šest Američanů.

Oba vojáci byli podle agentury AP zabiti ve středu, den po rychlé návštěvě amerického ministra zahraničí v Kábulu.Mike Pompeo tehdy uvedl, že Washington doufá v uzavření mírové dohody před 1. zářím, tedy před afghánskými prezidentskými volbami.

Válka v Afghánistánu trvá skoro osmnáct let a je nejdelší, do jaké se USA kdy zapojily. Američané vedou přímá jednání s radikálním hnutím Tálibán, jehož vládu v roce 2001 svrhly v odvetě za teroristické útoky v USA. Sedmá vlna mírového jednání začne v sobotu 29. června.

Padlých přibývá. Proč v Afghánistánu umírají čeští vojáci stále častěji

Obě strany by se měly podle agentury Reuters zaměřit na požadavek Tálibánu na odchod amerických vojsk ze země a požadavek americké vlády na ukončení násilí.

V Afghánistánu je momentálně v rámci mise NATO nasazeno kolem dvaceti tisíc zahraničních vojáků. Mise se zaměřuje na trénování a asistenci afghánským silám, některé jednotky provádí protiteroristické operace. V loňském roce zemřelo po teroristických útocích rekordních 3 804 afghánských civilistů.

V lednu zaútočil Tálibán na afghánské výcvikové středisko (1/2019):

21. ledna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video