Afghánci časem budou moci ze země, ujistil Tálibán. Vojáci USA už odlétají

  • 91
Afghánistán začali opouštět první američtí vojáci. Snížení počtu příslušníků armády podle USA zatím nemá vliv na evakuační misi. Američané mají v plánu dodržet dohodnutý termín odchodu 31. srpna. Vysoký představitel Tálibánu mulla Jakúb slíbil, že Afghánci budou moci v budoucnu svou zemi opouštět. OSN uvedla, že bude v zemi nadále působit.

Jednotky USA aktuálně střeží letiště v hlavním městě Kábulu, odkud evakuace probíhá. O tom, které z nich tam už nejsou zapotřebí, může podle jednoho z amerických činitelů citovaných CNN rozhodnout velitel na místě.

Může tak učinit na základě několika faktorů, včetně počtu otevřených bran na letišti nebo množství přicházejících lidí. „Pokud můžete mít menší misi a stále ji provádět, tak můžete snížit svou stopu a riziko,“ nechal se slyšet zdroj.

Skutečnost, že malý počet amerických vojáků už odletěl, svědčí o tom, jak rychle se situace vyvíjí, poznamenala CNN. Západní země evakuace z kábulského letiště v posledních dnech urychlily.

Do Kábulu míří čtyři ruská letadla

Rusko vysílá do Afghánistánu čtyři vojenská transportní letadla, která evakuují z asijské země přes 500 občanů Ruska, Běloruska, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu, ale také Ukrajiny, informovala s odvoláním na ministerstvo obrany agentura Interfax.

Skupina čtyř letounů podle resortu obrany čeká na další pokyny na letišti v Uljanovsku. Všechna letadla jsou vybavena zdravotnickým personálem a materiálem pro poskytování nezbytné lékařské pomoci během letu, napsala agentura TASS.

S blížícím se datem, do kdy mají američtí vojáci Afghánistán opustit, bude podle televizní stanice armáda brzy nucena přesunout svou pozornost z přepravy Američanů a afghánských spolupracovníků na bezpečné stažení vojáků a ukončení operace na letišti.

Očekává se, že počet evakuovaných Afghánců se bude postupně snižovat, zatímco počet vojáků opouštějících letiště se bude navyšovat, podotkla CNN.

Prezident Joe Biden v úterý uvedl, že od poloviny srpna se podařilo ze země evakuovat na 70 700 lidí. V Kábulu však zůstává stále mnoho zoufalých afghánských spolupracovníků spojenců, kteří se obávají represí ze strany radikálního hnutí Tálibán a snaží se dostat z vlasti do bezpečí.

Z Afghánistánu odejdeme 31. srpna, potvrdil Biden. Dal na radu Pentagonu

Bílý dům v úterý uvedl, že se Biden rozhodl dodržet termín odchodu vojáků na doporučení Pentagonu, který vyjádřil obavy o bezpečnost jednotek. Washington se obává rizika souvisejícího s hrozbami teroristické organizace Islámský stát, která operuje v Afghánistánu.

Prezident zároveň požádal Pentagon a ministerstvo zahraničí o vypracování plánu pro případ, že by bylo nutné harmonogram stahování upravit. Odchod USA podle státníka závisí i na spolupráci s Tálibánem. Ten prohlásil, že všechny západní evakuace musí skončit do 31. srpna.

Velká Británie a další státy skupiny G7 na úterním mimořádném jednání podle serveru BBC News na USA naléhaly, aby zůstaly v Afghánistánu i po 31. srpnu a umožnily tak více evakuačních letů. Na kábulském letišti je nyní téměř 6 000 amerických vojáků, zhruba tisícovka příslušníků britské armády a menší kontingenty dalších zemí NATO.

Tálibán: Zemi bude možné v budoucnu opustit

Vysoký představitel Tálibánu mulla Jakúb slíbil, že Afghánci budou moci v budoucnu svou zemi opustit, pokud budou chtít například pracovat v zahraničí.

„Když budou chtít Afghánci odcestovat do zahraničí za prací nebo za vidinou lepšího života, budou moci zažádat o pasy a víza a legálně zemi opustit. Nikdo se je nebude snažit zastavit,“ řekl v úterý syn zesnulého vůdce Tálibánu mully Muhammada Umara. „Opouštět zemi chaoticky, jak jsme toho teď u některých lidí svědkem, je problém pro všechny,“ dodal mulla Jakúb, který nyní působí jako zástupce šéfa Tálibánu.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid v úterý oznámil, že Tálibán již nepouští na kábulské letiště žádné Afghánce. Davy lidí, kteří v blízkosti letiště setrvávají, vyzval k návratu domů.

OSN: V Afghánistánu zůstaneme

V Afghánistánu bude i nadále působit Organizace spojených národů a bude podporovat místní obyvatele. Na Twitteru to napsal generální tajemník António Guterres. Pokračování humanitární pomoci přislíbila také například organizace Lékaři bez hranic. Naopak Světová banka už oznámila, že kvůli situaci v zemi pozastavila vyplácení peněz na své operace v Afghánistánu.

Podle zjištění OSN tvoří téměř 60 procent všech lidí, kteří museli letos v Afghánistánu opustit své domovy, děti. Od začátku května, kdy se boje v Afghánistánu vystupňovaly, muselo nově opustit domov více než 400 000 lidí, uvedla BBC s odvoláním na údaje úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA). Od začátku roku je to přes 550 000 lidí. V zemi, kde žije přibližně 32 milionů lidí, podle OSN potřebuje humanitární pomoc 18 milionů z nich.

„OSN pracovala s lidmi v Afghánistánu desítky let. Zůstaneme v zemi a budeme nadále dělat vše, co je v našich silách, jak pro bezpečnost spolupracovníků, tak pro pomoc afghánskému lidu, který tolik trpěl,“ napsal Guterres.

Kongresmani sklidili kritiku

Do Afghánistánu se mezitím v úterý neohlášeně vypravili dva američtí kongresmani, čímž podle zdrojů agentury AP vyrušili vojáky na letišti, kteří museli zákonodárcům poskytovat informace a zajistit jim bezpečnost. Demokrat Seth Moulton a republikán Peter Meijer, oba váleční veteráni, přiletěli do Afghánistánu charterovým letem a na letišti strávili několik hodin.

Někteří američtí činitelé poté, co informace vyšla najevo, politikům vytkli, že mohli připravit o místa v letadle evakuované Američany nebo prchající Afghánce. Dvojice výtky odmítla se slovy, že se ujistili, že odlétají letem s volnými místy. „Jako členové Kongresu máme povinnost vykonávat dohled nad výkonnou mocí,“ zdůvodnili svou výpravu.

24. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video