Bojovníci Tálibánu na předměstí Kábulu (17. srpna 2021)

Bojovníci Tálibánu na předměstí Kábulu (17. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

Masakr demonstrantů, hořící lunapark, odpálená socha. Tálibán úřaduje

  • 566
Bojovníci Tálibánu pár dní po nástupu k moci začali prosazovat svoji představu o společenském pořádku. Ve městě Šeberghán zapálili lunapark, v Dželálábádu stříleli do demonstrace proti své vládě. Naopak v Herátu ukazují vlídnější tvář. Uprchlý prezident Ašraf Ghání je i s rodinou ve Spojených arabských emirátech.

Dříve se na internetu objevila videa, na kterých si bojovníci Tálibánu užívají v zábavním parku. Jezdili v autíčkách či na kolotoči. Aktuálně kolují záběry, na kterých podobný park mizí v plamenech. Podle uživatelů sociální sítě Twitter by se mělo jednat o areál ve městě Šeberghán, asi 550 kilometrů severně od Kábulu.

Tálibánci měli park zapálit kvůli sochám, které se zde nacházely. Zobrazování živých stvoření je totiž podle jejich striktního výkladu islámu proti božímu zákonu. „Taková je logika brutálního tálibánského emirátu. Vlast je obsazena,“ komentuje řádění jeden z uživatelů na Twitteru.

V Dželálábádu na východě země začali tálibánci střílet do davu mladých Afghánců, kteří se na protest proti Tálibánu pokusili v centru města vztyčit státní vlajku. Na místě zůstali nejméně tři mrtví a třináct zraněných.

„Objevili se tu nějací potížisté, které nám chtěli dělat problémy. Jsou to lidé, kteří zneužívají náš benevolentní přístup,“ okomentoval události v provinčním centru pro agenturu Reuters nejmenovaný tálibánec.

V provincii Bámján tálibánci vyhodili do povětří sochu hazárského vůdce  Abdula Alího Mazárího, který proti hnutí bojoval v občanské válce v Afghánistánu v 90. letech. Hazárové patří k šíitské větvi islámu a během vlády Tálibánu byli jednou z nejdiskriminovanějších menšin.

V  Bámjánu hnutí Tálibán zničilo v roce 2001 známé obří sochy Buddhů, které byly vytesány do výklenků pískovcové stěny v průběhu druhého až pátého století našeho letopočtu. 

V jiných koutech země se Tálibán snažil ukázat vstřícnou tvář. V západoafghánském Herátu do školních lavic opět usedly dívky zahalené v tradičním závoji hidžábu. Podle jednoho z představitelů hnutí bude dívkám umožněno získat základní až vysokoškolské vzdělání.

Objevují se ale i svědectví žen, kterým bojovníci nařídili, aby z domu nevycházely bez mužského doprovodu. Obyvatelka Kandaháru uvedla, že tálibánci uzavřeli ženské zdravotní kliniky ve městě. Studentky Kábulské univerzity prohlásily, že jim bylo zakázáno opustit pokoje bez mužů po boku. Protože v metropoli žijí samy, zůstaly uvězněné ve svých pokojích.

Bílá vlajka nad Afghánistánem

Tálibán se vrátil k moci poté, co se mu po odchodu mezinárodních jednotek podařilo během několika dní ovládnout všechna velká města, včetně metropole Kábulu.

Na místech, která Tálibán dobyl, povstalci vyvěsili svou bílou vlajku s islámským vyznáním víry. Hnutí slíbilo nastolit mír a bezpečnost, odpustit těm, kteří proti němu bojovali, a zaručit ženám rovnoprávnost v souladu s islámským právem. 

Mnoho Afghánců na tyto sliby ale hledí skepticky, především pak ti, kteří si pamatují, jak tálibánci za své dřívější vlády prosazovali právo šaría. Dívky tehdy nemohly navštěvovat školy, ženy nesměly až na výjimky pracovat, hudba a televize byla zakázána a podezřelí zločinci byli na veřejnosti bičováni, mrzačeni či popravováni.

Nad prezidentským palácem v Kábulu vlála i den po obsazení metropole Tálibánem oficiální afghánská státní vlajka. (17. srpna 2021)

Od nedělního pádu Kábulu se tisíce Afghánců vydaly na letiště či k hraničním přechodům ve snaze uprchnout ze země. Vojenskou část kábulského letiště spravuje americká armáda, která dohlíží na evakuaci cizinců a jejich afghánských spolupracovníků z Afghánistánu. 

Civilní část mezinárodního letiště, před níž se ve středu ráno tísnily stovky lidí, má již pod kontrolou Tálibán. Jeho členové kontrolují u brány dokumenty příchozích, dovnitř pouštějí podle agentury AP jen málo pasažérů. Podle agentury DPA komerční lety zatím nebyly obnoveny.

Ghání je v emirátech

Masivní evakuační operace zatím za velmi obtížných podmínek pokračuje. Řada západních vlád se snaží ze země dostat svoje občany i Afghánce, kteří s nimi spolupracovali a bojí se proto pomsty Tálibánu. Ranvej letiště v Kábulu v pondělí zavalily tisíce lidí, kteří se snažili za jakoukoliv cenu dostat na palubu odlétajících strojů, několik jich při zmatcích přišlo o život

Bývalý afghánský prezident Ašraf Ghaní se nachází i s rodinou ve Spojených arabských emirátech. Sdělilo to tamní ministerstvo zahraničí. Neuvedlo žádné další podrobnosti ani přesné místo pobytu. Země Ghaního prý přijala na základě „humanitárních důvodů“.

Prezident opustil vlast v pátek. O místě jeho dalšího pobytu se vedly spekulace, jako nejpravděpodobnější se původně jevil sousední Tádžikistán nebo Uzbekistán, spekulovalo se rovněž o Ománu.

18. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video