Nebudeme se mstít, ženy pustíme do veřejného dění, slíbil Tálibán

  • 211
Radikální hnutí Tálibán uspořádalo svou první tiskovou konferenci od převzetí vlády nad Afghánistánem. Mluvčí islamistů na ní slíbil, že se hnutí nebude nikomu mstít a že se přítomným Američanům ani jiným cizincům nic nestane. Zavázal se také, že ženám zůstanou jejich práva a budou se moci zapojit do různých oblastí, včetně škol. Ovšem v rámci islámského práva.

„Chceme mír, chceme stabilitu“ řekl na první tiskové konferenci mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid. Slíbil, že hnutí utvoří islámskou vládu, do které přizve všechny relevantní politické strany.

Pracovníky zahraničních ambasád pak ujistil, že jsou v bezpečí. Slíbil, že se Tálibán nebude nikomu mstít. „Nikdo z hnutí vám neublíží, nikdo nebude klepat na vaše dveře, nikdo vás nebude vyslýchat,“ ujišťoval podle agentury Reuters afghánskou veřejnost. 

„Všem je odpuštěno,“ prohlásil mluvčí a mezinárodnímu společenství slíbil, že nikdo nezneužije Afghánistán k útokům na kohokoliv dalšího. Na afghánské půdě podle něj nebudou působit cizí bojovníci. „O tom můžeme mezinárodní společenství ujistit,“ řekl Mudžáhid. Nehrozí prý ani únosy. 

„Ti, kteří přišli o život v boji na straně nepřítele, si za to mohou sami. Celou zemi jsme dobyli za pár dní,“ poznamenal nicméně s tím, že po vzniku vlády „bude všechno jasnější“.

Na ženská práva se mluvčího zeptala novinářka Al-Džazíry, která také mohla položit vůbec první otázku. Odpovědí bylo, že Tálibán nebude diskriminovat ženy:

Rovněž řekl, že ženy budou mít svá práva a budou se moci zapojit do vzdělávání, zdravotnictví a dalších oblastí života, ovšem v rámci islámského práva šaría. Odpovědi na otázku, jak to bude vypadat v praxi, se však vyhnul, píše BBC.

Tálibán podle mluvčího mimo jiné zaručil Organizaci spojených národů, že může pokračovat v humanitární práci v Afghánistánu. Zopakoval četné sliby určené k uklidnění veřejnosti, které před ním už vyslovili jiní představitelé Tálibánu. 

Zabíhulláh Mudžáhid zdůraznil, že Tálibán si přeje mírové vztahy s ostatními zeměmi. „Nechceme žádné vnitřní ani vnější nepřátele,“ prohlásil. „Chceme mít velmi dobré vztahy se všemi, abychom mohli obnovit ekonomiku a zajistit prosperitu, abychom se dostali z této krize,“ dodal.

Vyjádřil se i k tomu, co západní metropole obzvláště znepokojuje - ubezpečil mezinárodní společenství, že území Afghánistánu nebude využito proti nikomu. Obavy se týkají možnosti, že by návrat Tálibánu do země opět otevřel dveře teroristické síti Al-Káida, která před dvaceti lety - 11. září 2001 - zaútočila v New Yorku a Washingtonu. Právě v odvetě na tyto teroristické údery koaliční síly vedené USA zasáhly v Afghánistánu proti Tálibánu.

Nicméně uvedené Zabíhulláhovo ujištění, vyjádřené činiteli Tálibánu už dříve, je přijímáno s rezervou. Podle mínění řady expertů kontakty Tálibánu s Al-Káidou zcela přerušené nejsou, jen se udržují skrytě.

I místní je zatím přijímají s nemalou dávkou skepse a s obavami. A to vzhledem ke zkušenostem s krutým režimem Tálibánu, když zemi vládl pět let, než ho zahraniční intervence v roce 2001 moci zbavila. Ženy tehdy nesměly do škol a na veřejnosti mohly chodit jen zahalené a s mužským doprovodem. S nepohodlnými lidmi, včetně těch, kteří spolupracovali s cizinci, se zacházelo brutálně.

Zabíhulláh rovněž slíbil, že už nikdo nebude v Afghánistánu zapojený do pašování drog. Nyní to podle něj bude narkotik prostá země. V této souvislosti řekl, že mezinárodní společenství „by nám mělo pomoci, abychom měli alternativní plodiny; pokud poskytneme našim lidem alternativní plodiny, pak samozřejmě budeme schopni zastavit pěstování drog“.

Do země se v úterý vrátil mulla Abdul Ghaní Baradar, druhý nejvyšší představitel hnutí Tálibán. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters s odvoláním na mluvčího povstalců. Baradar dosud pobýval v Kataru.

Podle některých médií ho Tálibán zřejmě jmenuje novým prezidentem země. Baradar řídí politický výbor Tálibánu a v Kataru vedl za Tálibán mírová jednání se Spojenými státy.

„Delegace na vysoké úrovni vedená mullou Baradarem opustila Katar a dnes odpoledne dorazila do naší milované země a přistála na letišti v Kandaháru,“ citovala AFP informaci, kterou na Twitteru zveřejnil mluvčí Tálibánu Muhammad Naím.

„Chceme mír, chceme stabilitu,“ řekl na tiskovce mluvčí Tálibánu:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video