Obrněná vozidla afghánské armády v provincii Pandžšír, která jako jediná stále...

Obrněná vozidla afghánské armády v provincii Pandžšír, která jako jediná stále vzdoruje Tálibánu (16. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

Tálibán hlásí dobytí vzpurných okresů. Nezdolný Pandžšír je připraven k boji

  • 220
Islamistické hnutí Tálibán oznámilo, že se znovu zmocnilo tří okresů na severu Afghánistánu, které minulý týden dobyly místní milice. Bojovníci Tálibánu prý také obklíčili síly odporu, které se shromáždily v severoafghánském údolí Pandžšír. Představitel těchto sil Ahmad Masúd o víkendu uvedl, že se vzbouřenci v Pandžšíru nevzdají Tálibánu bez boje.

Místní milice o víkendu sdělily, že převzaly pod kontrolu tři okresy v provincii Baghlán. Jednalo se o jednu z prvních známek odporu vůči Tálibánu, který předminulý týden bleskově ovládl celý Afghánistán s výjimkou těžko dosažitelného údolí Pandžšír, jež nepadlo do rukou tálibánců ani při občanské válce v 90. letech či pod sovětskou okupační moc o desetiletí dříve.

Znovuovládnutím Baghlánu si Tálibán uvolnil síly pro plánovanou zteč  Pandžšíru. „Bojovníci Tálibánu tyto okresy vyčistili a rozmístili se v Badachšánu, Tacháru a Andarabu v blízkosti údolí Pandžšír,“ napsal v pondělí na Twitteru mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid.

Mluvčí oznámil, že údolí je „obklíčeno“. List The Washington Post s odvoláním na své zdroje tvrdí, že lídři islamistické organizace se rozhodli vyslat síly do údolí, protože mírové rozhovory s rebely „nepřinesly žádné výsledky“.

Údolí Pandžšír ovládá Ahmad Masúd, syn slavného vůdce Ahmada Šáha Masúda, který zahynul v roce 2001 při atentátu spáchaném teroristickou organizací Al-Káida. K Masúdovým stoupencům se připojili i někteří členové afghánské armády a speciálních sil či bývalý viceprezident Amrulláh Sálih.

Ahmad Masúd je připraven s Tálibánem jednat a vyzval k utvoření vlády v Kábulu, která by zahrnovala všechny afghánské etnické skupiny. Uvedl ale, že pokud se bojovníci Tálibánu pokusí vstoupit do údolí Pandžšír, postaví se jim jeho síly na odpor.

Tálibán uvedl, že síly odporu v Pandžšíru obklíčil, dává ale přednost jednání před bojem. „Islámský emirát se snaží vyřešit tyto problémy mírovou cestou,“ sdělil mluvčí hnutí Mudžáhid.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video