Islamistické hnutí Tálibán přikázalo moderátorkám afghánských médií, aby si...

Islamistické hnutí Tálibán přikázalo moderátorkám afghánských médií, aby si zahalily tváře. Moderátoři na podporu svých kolegyň začali nosit roušky. (22. května 2022) | foto: AP

Moderátoři afghánské televize si zahalují tvář. Vyjadřují solidaritu kolegyním

  • 19
Moderátoři afghánské televize TOLO si před kamerami začali zakrývat tváře rouškami na znamení solidarity se svými kolegyněmi. Moderátorky většiny afghánským médií splnily nařízení vládnoucího hnutí Tálibán a od víkendu pracují se zakrytými vlasy i tvářemi.

Ministerstvo pro podporu ctnosti a prevenci neřesti nařídilo začátkem května, že ženy si na veřejnosti musejí zakrývat obličej a že v případě neuposlechnutí budou jejich mužští příbuzní potrestáni pokutou nebo vězením. Později Tálibán upřesnil, že se to týká i moderátorek.

„Který zákon ve světě vyžaduje, aby si ženy v televizi zakrývaly obličej? Dokonce ani v (ostatních) islámských zemích nenosí moderátorky roušky,“ řekla stanici Al-Džazíra sedmadvacetiletá novinářka Mahira. „Cítím se jako kdybych nebyla člověk. Jako kdybych spáchala velký zločin, a proto ze mě udělal Bůh ženu v Afghánistánu,“ dodala.

„Dosáhli jsme toho tolik a měli jsme robustní svobodná média s rostoucím zastoupením žen ve všech odvětvích, Ale podívejte se, kde jsme teď… v zemi, kde si ani nemůžu vybrat, co si vezmu na sebe nebo o jakých tématech budu referovat,“ uvedla jiná novinářka Sosan s odkazem na dřívější dekret Tálibánu stanovujících „11 pravidel pro novináře“, podle něhož musí každá reportáž mít souhlas hnutí.

Požadavek Tálibánu vzbudil odpor i mužských členů redakce. Zaměstnanci stanice TOLO zahájili na sociálních sítích protest #freeherface a před obrazovky přišli s rouškami na tvářích.

„Do redakce přišli dva zástupci Tálibánu a řekli, že je třeba dodržet nařízení o povinném zakrytí obličeje. Udělali jsme poradu, na níž se rozhodlo, že to splníme, ale rozhodlo se také, že i mužští kolegové budou mít zakryté tváře a budou stát při kolegyních,“ sdělila listu The Guardian Lema Spesaliová, která pracuje v redakci stanice 1TV,

Za osmiměsíční vlády Tálibánu už se musela vzdát svých oblíbených barevných šatů a začala si zahalovat celé tělo. Poslední příkaz ji šokoval. „Nemohu dýchat, nemám dost kyslíku. Musíme přesně vyslovovat, číst zprávy se zakrytou tváří je velmi obtížné,“ řekla.

Devětadvacetiletý moderátor, který pracuje v jiné televizi a nechtěl v rozhovoru s The Guardianem uvést své jméno, řekl, že kolegyně jsou sklíčené. „Pracovat se zakrytou tváří velmi obtěžuje, mám pocit, jako by mne někdo držel pod krkem, nedá se dýchat,“ řekl. On i jeho kolegové jsou ale připraveni v solidární akci pokračovat, dokud Tálibán příkaz nezruší.

Bývalý afghánský prezident Hamíd Karzai v rozhovoru s americkou stanicí CNN vyzval moderátorky, aby se nařízení Tálibánu vzepřely a aby si tváře nezakrývaly. Tálibán ale prostřednictvím twitteru exprezidentovi vzkázal: „Karzai v minulých dvou desetiletích prosazoval pro afghánské sestry svobodu, aby se zavděčil cizincům, ale jeho žena se v žádných médiích neobjevila.“

Povinné burky na veřejnosti. Tálibán zpřísňuje požadavky na afghánské ženy

Tálibán za nejlepší oděv pro ženy považuje burku, která halí celé tělo včetně hlavy a umožňuje vidět jen skrze hustou tkanou mřížku. Tálibán zároveň stanovil postup proti těm, kdo neuposlechnou a tvář a vlasy neskryjí - první krok je domluva a výzva, aby se žena zakryla, druhý je předvolání k výslechu, třetí je třídenní vězení a čtvrtý je zákrok proti mužskému poručníkovi. Bude postaven před soud, který mu vyměří náležitý trest.

Další z moderátorů řekl, že si za dva dny práce s rouškou přes tvář uvědomil, jak těžké je být v Afghánistánu ženou. „Když jsem viděl svou kolegyni, jak si zakrývá tvář a jde před kameru, měl jsem slzy v očích. Rozhodl jsem se, že na protest budu pracovat v roušce,“ sdělil.

Afghánka Sahar Fetratová, která pracuje pro organizaci Human Rights Watch a zabývá se právy žen, řekla, že to, že si muži berou roušky v práci, je úžasné. „Je to jeden z mála případů, kdy afghánští muži dělají něco symbolického, za všemi protesty proti burkám zatím byly jen ženy. Ale vzniká otázka: Oblékli by si burky, kdyby jim to nařídili? Celá zem v burce? A co uděláme se svým vztekem? Kam to povede?“ řekla Fetratová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video