Afghánská dívka před skupinou vojáků lemují ulici ve vesnici Argan v provincii Lógar. (14. července 2011) | foto: Petr Lundák, MAFRA

Česko stavělo Afgháncům školy, farmy i základny. Co z nich zbylo?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Více než čtvrt miliardy korun investovala Česká republika do rekonstrukce Afghánistánu. V době, kdy naše vojenské angažmá v neklidné zemi definitivně končí, se nabízí otázka, co z projektů Provinčního rekonstrukčního týmu Lógar osm let po jeho ukončení zbylo.

Psal se rok 2012 a v Lógaru už šlo o krk. Na základnu Shank, na které čeští vojáci i civilní zaměstnanci sloužili, téměř každý den dopadaly tálibánské rakety a střely z minometů. Při jednom útoku sebevražedný atentátník v náklaďáku odpálil perimetr základny, v září výbuch rakety těžce zranil vojáka Lukáše Hirku.

Situace byla tak neúnosná, že se civilní část Provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) nakonec přesunula na letiště v Kábulu. Přesto se Čechům podařilo dokončit všech 141 rozvojových projektů, které měly v neklidné provincii ležící jižně od afghánské metropole naplánované. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video