Diskuze

Chci jenom přežít, říká Afghánec, který překládal českým vojákům

Pět minut po dvanácté schválila vláda Andreje Babiše program pomoci Afgháncům, kteří asistovali českým vojákům během našeho devatenáctiletého angažmá v neklidné zemi. Jedním z nich je i Mohammad Omid. „Tálibán je den ode dne silnější a každým dnem může vstoupit do Kábulu,“ uvedl pro iDNES.cz
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pro Afghánce je to zrádce své země. Má dostat spravedlivý trest. Nevím jakým pravém se do toho mícháme a navíc taková "starost" bude pro nás hodně drahá.

0 0
možnosti

J64a14n 35Š18v22á35r88a

4. 8. 2021 11:45

... a jaké Afgánce máte na mysli, ty teroristy a radikály, kteří umí jen řezat hlavy? A ten tlumočník je zrádce, protože pomáhal lidem, co řezníky zrovna nemusej, resp. proti nim bojujou? Spravedlivý trest za to, že našim vojákům pomáhal, je podle Vás jaký? Za to, co jste napsal, si hned dejte pořádnou facku. Malej, zaprděnej, zbabělej Čecháček, který si nevidí ani na špičku nosu... Pane Hellebrand styďte se.

0 0
možnosti
Foto

J43a84n 42F91i86a62l70a

31. 7. 2021 12:18

Pokud je deportujeme do ČR, co tady budou dělat? Václavák už mají zabraný arabské gangy.

0 0
možnosti
OU
RM

Nejlépe jim pomůžeme, když je dobře vyzbrojíme a svobodu si můžou vybojovat a potom si ji budou opravdu vážit

4 6
možnosti
LN

Jsi statečný chlapec.

0 0
možnosti
JH

Tak ,nevím? Bojovat proti své zemi je dobré?

1 9
možnosti
TK

A jak definujete, co je v tomto případě bojovat proti své zemi? Taliban vznikl v exilu v Pákistánu a s podporou Pákistánu pak svrhl vládu mudžahedínů, která se v Afghánistánu vytvořila po svržení komunistické vlády. Komunistická vláda se předtím vytvořila svržením republikánské vlády a ta se vytvořila svržením monarchie. Každý jeden z těchto režimů měl zahraniční podporovatele a Taliban rozhodně není výjimkou. Ostatně s ovládnutím země mu pomohly tisíce Pákistánců.

2 1
možnosti
JV

Tak nevím, napospas necháváme celou zemi. Pokud většina tamních lidí chápe naopak Taliban jako osvobození, pak je s podivem, co jsem tam dělali.

5 4
možnosti
TK

Většina lidí Taliban nechápe jako osvobození, většině lidí ale nestojí nasazovat život za zkorumpovanou afghánskou vládu. Pro obyvatele venkova se toho asi reálně příliš nezmění, kdo na to ale tvrdě doplatí budou obyvatelé měst zvyklí žít nějakým řekněme "západnějším" stylem života a především pak ženy, pro které to je konec nadějí na nějaké vzdělání a aspoň trochu lepší postavení. Není nicméně možné tu zemi okupovat dalších 100 let, tohle si prostě musí vyřešit sami.

Já také trochu nechápu, co jsme tam v poslední době dělali, myslím, že po zničení Al-Kajdy by bylo bývalo rozumnější se stáhnout, než se pokoušet o nemožné. To je ale politické rozhodnutí, za nějž nemůžou ani naši vojáci, ani tito Afghánci, kteří se jako jedni z mála snažili o lepší budoucnost své země.

3 3
možnosti
ZV

Takže kolaboroval s okupanty a teď se bojí o svůj život? I Češi se vypořádali s kolaboranty po II. sv.

Doufám že tento nebude jak ten vděčný voják co se nám odvěčil tak že v Afghánistánu zabil našeho vojenského psovoda

2 19
možnosti

Není nic ubožejšího, než nepomoci tomu, kdo pomohl mě. Ale není to jen ubohé, je to také sprosté, nevychované a zbabělé.

15 2
možnosti
OU
JB

J57a39n 16B10a56b65i50č67k47a

30. 7. 2021 19:49

Z předchozích článků jsem se dozvěděl, že se jim do Čech nechce, že by chtěli, abysme jim vyjednali asyl v Německu, nebo v USA. Takže došlo ke změně, nebo přijdou sem jen dočastně ?

2 3
možnosti
TK

Každá země si řeší své spolupracovníky. Pro USA je to asi 18 000 lidí, u nás desítky. Držet je tu nikdo na řetězu nebude, získají azyl, což jim zachrání život. Jestli se pak rozhodnou přestěhovat se do Německa nebo USA za rodinou už je jen na nich. Jde o to je prostě dostat z té země.

6 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 13
možnosti