Afghánci utíkají na letiště, v pozadí je slyšet střelba | foto: Reuters

VIDEA TÝDNE: Šokující záběry z Afghánistánu a pád letadla u Moskvy

  • 3
Není divu, že tento týden diváky iDNES.tv nejvíce zaujala šokující záběry z dění v Afghánistánu. Virální videa šla tentokrát stranou.

Dva lidé se v afghánském Kábulu schovali do podvozku startujícího letadla. Chvíli po vzletu ale obě osoby vypadly a po dopadu zemřely. Jejich těla se našla v obytné čtvrti nedaleko letiště.

Na kábulském mezinárodním letišti se s překvapivě rychlým vítězstvím islamistického Tálibánu nad vládou opuštěnou západními spojenci nahromadily tisíce lidí, kteří chtějí uprchnout ze země. Američtí vojáci dohlížející nad postupnou evakuací v pondělí začali střílet do vzduchu, jak začala davy ovládat panika.

Evakuace afghánského hlavního městě Kábulu po příchodu Tálibánu se s velkou pravděpodobností zapíše do dějin letectví. Podle informací z různých zdrojů, které se nám ale zatím nepodařilo ověřit z oficiálních zdrojů odstartoval nákladní letoun C-17 Globemaster III, volací znak RCH871 letectva armády Spojených států s 800 osobami na palubě.

Na kábulském mezinárodním letišti se s překvapivě rychlým vítězstvím islamistického Tálibánu nad vládou opuštěnou západními spojenci nahromadily tisíce lidí, kteří chtějí uprchnout ze země. Američtí vojáci dohlížející nad postupnou evakuací v pondělí začali střílet do vzduchu, jak začala davy ovládat panika. Letiště se uzavřelo pro komerční lety a létají zde jen vojenská letadla.

Nedaleko moskevského vojenského letiště Kubinka se během vojenského cvičení zřítil transportní letoun Iljušin Il-112V. Podle tamního řízení letového provozu byli na palubě tři členové posádky.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video