Afghánská policie u bran města Kundúz. (29. září 2015)

Afghánská policie u bran města Kundúz. (29. září 2015) | foto: Reuters

Afghánská armáda dobývá zpátky Kundúz, v zádech má letectvo USA

  • 78
Afghánská armáda se snaží převzít vládu nad městem Kundúz v severní části země. Město v pondělí ovládli radikální islamisté z hnutí Taliban. Do bojů zasáhlo i letectvo Spojených států. Prezident Ašraf Ghaní obyvatelům slíbil, že armáda město získá zpět. Nepřítel už podle něj utrpěl těžké ztráty.

Vládní síly už údajně dobyly provinční policejní centrálu i městskou věznici, ze které Taliban včera propustil stovky vězňů. „Probíhají vážně boje. Afghánské bezpečnostní složky přebírají kontrolu nad strategickými částmi města a na mnoha místech probíhá střelba,“ řekl mluvčí policie Sarwar Hussainí.

Armáda se snaží převzít znovu vládu nad strategickými body města. Agentura Reuters ale ve večerních hodinách informovala, že se bojovníci Talibanu pokoušejí dobýt letiště v Kundúzu. Nejmenovaný afghánský činitel uvedl, že zhruba 80 procent letištního komplexu už je pod kontrolou Talibanu.

Ve městě nyní nejde elektřina a mimo provoz jsou údajně i telefonní sítě.

„Dobýváme město zpět. Nepřítel utrpěl těžké ztráty,“ prohlásil podle serveru Deutsche Welle v afghánské televizi prezident Ašraf Ghaní. Místní obyvatele vyzval, aby důvěřovali jeho armádě a nepoddávali se strachu.

Nemocnice jsou plné, zranění leží i na chodbách

Kundúzské nemocnice přijaly do úterního poledne 172 pacientů, kteří během bojů utrpěli zranění. Katarská televize al-Džazíra s odvoláním na mluvčího ministerstva zdravotnictví informuje, že nemocnice zatím evidují 16 obětí na životech.

V Kundúzu pracuje i mezinárodní organizace Lékaři bez hranic, kteří od pondělního rána přijali 171 zraněných včetně 46 dětí. Padesát pacientů bylo do nemocnice přivezeno v kritickém stavu. Většina pacientů měla zranění způsobená kulkami, nejčastěji v oblasti břicha, na končetinách a na hlavě. Lékaři bez hranic provozují jediné nemocniční zařízení svého druhu v celém severovýchodním Afghánistánu. Je přeplněné.

„Rychle jsme zvýšili počet lůžek v nemocnici na 110, abychom dokázali zvládnout nebývalý počet přijímaných pacientů, zraněných je ale čím dál víc. Teď máme pacienty na odděleních, na chodbách, a dokonce i v kancelářích. Nemocnice dosáhla své maximální kapacity. Boje ale pokračují a my máme vážné obavy, zda dokážeme zvládnout další příliv pacientů,“ řekl zástupce Lékařů bez hranic v Afghánistánu Guilhem Molinie.

Do Kundúzu byly letecky i pozemní dopravou okamžitě odeslány zásoby zdravotnického materiálu a léků, aby mohlo být zajištěno pokračování péče o stávající pacienty v nemocnici a týmy se mohly připravit na nový příval zraněných. Nemocnice Lékařů bez hranic je jediným zařízením svého druhu v celém severovýchodním Afghánistánu.

Afgháncům pomáhají i síly NATO

Pondělní obsazení více než třistatisícového města bylo pro Taliban největším vojenským úspěchem od roku 2001, kdy jeho vládu svrhla invaze spojenců. Islamisté nejprve obsadili nemocnici a některé vládní budovy. Odpoledne už z věznice propustili stovky vězňů a nad městem zavlála jejich vlajka.

Lídr Talibanu Achtar Mohammed Mansúr se nechal slyšet, že by vláda měla přijmout porážku. Obyvatelé se prý nemají čeho obávat a mají „pokračovat jako obvykle“, napsal v prohlášení citovaném webem BBC.

K operaci afghánské armády se přidaly i letouny Spojených států, které ráno ostřelovaly pozice talibanců na okraji města. Zásah, který začal v brzkých ranních hodinách SELČ, je prvním zapojením USA do obrany Kundúzu. „Spojené státy vedly letecký útok v Kundúzu, aby snížily hrozbu pro koaliční a afghánské síly, které se nyní pohybují v blízkosti Kundúzu,“ uvedl mluvčí Severoatlantické aliance (NATO) plukovník Brian Tribus.

NATO oficiálně ukončilo své vojenské působení v Afghánistánu minulý rok. Vojáci aliance, kteří v oblasti zůstávají, jsou zde nasazeni převážně na výcvik armády. Drony USA stejně jako protiteroristická jednotka však v Afghánistánu působí i nadále.

Strategická provincie Kundúz čelí rostoucím útokům Talibanu od dubna. Radikálové se podle afghánských úřadů spojili s dalšími povstaleckými skupinami ze severu země a společně zesílili útoky v tomto dříve poklidném regionu. Stejnojmenné hlavní město je sídlem guvernéra provincie, který z města v pondělí utekl.

Taliban dobyl severoafghánský Kundúz, nad městem zavlála jejich vlajka

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video