Masakr v porodnici v Kábulu nepřežily ani malé děti. Podle USA je za ním IS

  • 225
Úterní útoky na porodnici a pohřební obřad v Afghánistánu zorganizovala teroristická organizace Islámský stát. V pátek to oznámil americký zvláštní vyslanec pro Afghánistán Zalmay Khalilzad. Při útocích zemřelo nejméně 48 obětí, mezi nimi jsou i miminka. Podle humanitární organizace Lékaři bez hranic útočníci cíleně stříleli matky a novorozence.

Na pohřební obřad v provincii Nangarhár zaútočil v úterý sebevražedný atentátník, který zabil nejméně 24 lidí. V Kábulu tentýž den ozbrojenci vnikli do porodnice. Mezi 24 oběťmi atentátu jsou dva novorozenci, jejich matky i zdravotní sestry. 

Podle Khalilzada dospěla americká vláda k závěru, že oba úterní atentáty spáchala teroristická organizace Islámský stát, která se staví proti mírové dohodě afghánské vlády a radikálního islámského hnutí Tálibán.

Není doposud jisté, kdo útok v porodnici spáchal. K útoku na pohřeb se Islámský stát přihlásil, k atentátu na porodnici nikoli. Povstalecké hnutí Tálibán se od obou útoků distancovalo.

Podle stanice BBC masakr v nemocnici měli na svědomí tři muži, kteří byli oblečeni do policejních uniforem. Všichni během zásahu bezpečnostních jednotek zemřeli. 

Agentura AFP zmiňuje, že během střelby jedna žena porodila dítě. Agentura Reuters dodává, že jedno dítě se narodilo těsně před útokem. Jeho matka mu dala jméno, které v překladu znamená Naděje. 

Devatenáct miminek, která přežila útok, bylo převezeno do jiné nemocnice. Dobrovolnice se nabídly, že budou kojit ty, které přišly o své matky. 

Organizace Lékaři bez hranic, která spravuje napadenou nemocnici Dašt-e Barči, je přesvědčena, že útočníci cíleně stříleli matky. „Procházeli pokoji porodnice a stříleli ženy v postelích. Bylo to metodické,“ uvedl šéf organizace v Afghánistánu Frederic Bonnot.

Afghánský prezident obviňuje Tálibán

Afghánský prezident Ašraf Ghaní nařídil po útoku armádě přejít z režimu aktivní obrany k ofenzivnímu postupu vůči „Tálibánu a dalším teroristickým skupinám“. Prezident obvinil Tálibán, že „nepřestal bojovat a zabíjet Afghánce“. 

Američtí představitelé, včetně ministra zahraničí Mikea Pompea, vyzývají k opatrnosti před příliš rychlými soudy. „Místo aby spadli do této pasti, kterou nastražil IS, a odložili mír či mu vytvořili překážky, musí se Afghánci spojit, zničit tuto hrozbu a využít historickou příležitost k míru,“ vyzval na Twitteru zvláštní vyslanec USA pro Afghánistán.

Islámský stát, který není mezi stranami mírové dohody, nebyl v Afghánistánu ještě zcela poražen a je přítomný především na severu země.

Na tiskové konferenci Khalilzad později řekl, že se už jedná o datu příštích mírových rozhovorů mezi Afghánci. Khalilzad prý také dostal dobré zprávy o vytvoření široké afghánské vlády. Bylo by podle něj lepší, aby afghánské mírové rozhovory začaly ještě v době, kdy je v zemi větší počet amerických vojáků. Khalilzad hodlá brzo odjet do Afghánistánu a trvat na ukončení násilí a propuštění vězňů.

Čeští vojáci opustili afghánský Bagrám. Základnu střežili šest let

Na konci února podepsali představitelé Tálibánu a USA v katarské metropoli Dauhá mírovou dohodu. Spojené státy se v ní zavázaly, že do 14 měsíců z Afghánistánu stáhnou všechny své vojáky a že odejdou i vojáci ostatních zemí NATO. 

Hnutí Tálibán slíbilo, že zabrání dalším radikálním skupinám ve využívání afghánského území k ohrožování bezpečnosti Spojených států a jejich spojenců. Dohoda předpokládá, že Tálibán začne vyjednávat i s afghánskou vládou.

Tyto rozhovory měly začít 10. března, avšak brzdí je neshody týkající se propuštění vězňů a složení afghánské vlády. Khalilzad dnes přiznal, že dohoda USA s Tálibánem výslovně nezakazuje útoky na afghánské bezpečnostní síly.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue