Islamisté přepadli základnu v Kandaháru, zabili 58 afghánských vojáků

  • 124
Nejméně 58 vojáků a policistů zemřelo za poslední dva dny při útocích islamistického hnutí Tálibán na různých místech Afghánistánu, informovala ve čtvrtek agentura AP. Při nejničivějším útoku na armádní základnu v provincii Kandahár na jihu země zemřelo 43 afghánských vojáků a minimálně devět členů Tálibánu.

„Na základně bylo více než šedesát vojáků, 43 jich bylo zabito, devět zraněno a šest se pohřešuje,“ uvedlo v komuniké afghánské ministerstvo obrany.

Povstalci zahájili útok ve středu pozdě večer dvěma sebevražednými atentáty, při nichž se ozbrojenci odpálili v automobilech napěchovaných výbušninami. Poté se rozpoutaly boje, které trvaly několik hodin.

Hnutí Taliban se přihlásilo k odpovědnosti za útok v prohlášení, které zaslalo médiím.

17.října 2017 v 18:34, příspěvek archivován: 19.října 2017 v 09:51

70+ ppl killed in #Taliban attacks over last 24hrs amid new US strategy: https://t.co/riywKKqvw9 @FDD map shows Taliban control 44 districts https://t.co/o533CHqmlE

Oblasti v Afghánistánu kontrolované Talibanem (černá – kontroluje, červená – sporná území, žlutá – nelze ověřit)

Při útoku Tálibánu ze zálohy zemřelo v severní provincii Balch ve středu šest policistů. Islamisté zaútočili ve středu na sklonku dne také na pozice policie v západní provincii Faráh. Během následné přestřelky zemřelo devět policistů a 22 tálibů, informovala místní policie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video