Islámský stát se přihlásil k sebevražednému útoku na svatbě v Kábulu

  • 157
Sobotní útok sebevražedného atentátníka na svatbě v Kábulu si vyžádal 63 mrtvých a 182 zraněných, oznámilo afghánské ministerstvo vnitra. Mezi mrtvými jsou ženy a děti. Hnutí Tálibán odpovědnost popřelo, k útoku se přihlásil Islámský stát.

Afghánský prezident Ašraf Ghaní řekl, že Tálibán se nemůže odpovědnosti zřeknout, protože poskytuje základnu teroristům. Je to nejkrvavější atentát v afghánské metropoli od loňského ledna, kdy při pumovém útoku na sanitku zemřelo 103 lidí.

Výbuch nastal ve svatebním komplexu v západní části afghánské metropole, kde žije mnoho příslušníků menšinového šíitského etnika Hazárů. Atentátník se odpálil u pódia, kde hráli hudebníci. 

Hazárové se hlásí k šíitské větvi islámu, zatímco většina Afghánců vyznává sunnitský islám. Hazárové jsou opakovaně cílem atentátů ze strany sunnitských extremistů.

„Všichni utíkali,“ popsal situaci po výbuchu jeden z přeživších číšníků. Explozi nepřežilo několik jeho kolegů. „Viděl jsem mnoho žen a dětí, jak křičí a pláčou,“ dodal.

Podle očitých svědků, na které se odvolává agentura AFP, vynášeli přivolaní policisté z budovy mrtvá těla. Mluvčí ministerstva vnitra potvrdil, že pachatelem útoku byl sebevražedný atentátník.

Mnozí podezírají Islámský stát

K útoku došlo den po atentátu v mešitě u pákistánského města Kvéta, kde zemřeli čtyři lidé včetně bratra vůdce afghánského Tálibánu Háfize Ahmadulláha. Tálibán ale sobotní akci v Kábulu v prohlášení odsoudil a popřel, že by se na ní podílel.

Poté, co Tálibán útok označil za „zakázaný a neospravedlnitelný“, mnozí podezírají teroristickou organizaci Islámský stát. Ta se v minulosti přihlásila k několika útokům na šíity v Afghánistánu.

Agentury také připomínají, že Spojené státy s hnutím Tálibán jednají o omezení vojenské přítomnosti USA v Afghánistánu. Odsun vojáků Washington podmiňuje tím, že Tálibán přeruší vazby na extremistické skupiny.

Svatební oslavy v Afghánistánu, kterých se obvykle účastní stovky lidí, probíhají ve dvou sálech, kde se odděleně baví muži a ženy. Výbuch nastal v sekci určené pro muže. Na svatbu bylo pozváno kolem 1 200 hostů, řekl agentuře AP Ahmad Omin. Ženil se bratranec jeho otce. 

„Byl jsem se ženichem ve druhé místnosti, když jsme uslyšeli výbuch. Pak už jsem nemohl nikoho najít. Všichni v sále leželi,“ popisuje neštěstí Omin.

Smrtící exploze přerušila více než týden trvající klid v hlavním městě Afghánistánu. Před deseti dny rušnou západní částí Kábulu otřásl výbuch silné nálože ukryté hnutím Tálibán v autě. Útok, který byl namířený proti afghánským bezpečnostním silám, zabil 14 lidí a dalších 145 zranil. Většinu obětí tvořili civilisté.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video