Aféra očima listu The Economist

Aféra očima listu The Economist | foto: The Economist

Řeší tu, zda funkce za hlas je korupcí, popsal Economist „české bahno“

  • 280
Kam klesla česká politická kultura? Podle textu na webu prestižního listu The Economist to lze odvodit z toho, že v České republice vůbec je předmětem debaty otázka, zda nabídka lukrativních postů výměnou za podporu vládě je, či není korupcí.

Milostná aféra, zneužívání tajných služeb, údajná korupce, tak web prestižního britského týdeníku The Economist představuje současné dění v České republice anglicky rozumějícím čtenářům.

Text shrnuje dění v Česku od vypuknutí velké aféry, která začala čtvrtečním zátahem detektivů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. S odkazem na detektivy zmiňuje motivaci Jany Nagyové, která tlačila na premiéra Petra Nečase, aby se rozvedl se svou manželkou Radkou (více o celé aféře zde).

Přestože zatím nebyli obviněni například lobbisté Roman Janoušek či Ivo Rittig ani premiér Petr Nečas, rozměr aféry je podle listu velký.

"To, že se ve vyostřené veřejné debatě v médiích a na internetu řeší, zda tento odporný obchod představuje korupci, odhaluje, do jak hlubokého bahna česká politická kultura klesla," konstatuje příspěvek (jeho celý text najdete zde). A coby dlouholetého občanskodemokratického zákonodárce cituje poslance Marka Bendu, podle nějž to korupce nebyla, a pokud ano, bylo by třeba zrušit politiku jako takovou.

Článek na webu Economistu není zpravodajským textem. Vyšel mezi blogy v sekci Eastern Approaches, která se věnuje dění na východ od bývalé železné opony. Rovněž na "blogy" nicméně kladou v The Economist vysoké nároky.

O tom, že editoři text považovali za důležitý vhled do dění v České republice, svědčí jeho "poutání": čtenáři ho najdou jak v levé postranní liště hlavní stránky, tak skrze dobře viditelný odkaz v sekci nejdůležitějších zpráv z Evropy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video